Vitt vin

2022 Langhe Rossese Bianco, Josetta Saffirio

nr 7828401

Älskat vitt vin från Vinklubbsfavoriten Josetta Saffirio gjort på ovanliga gröna druvan Rossese Bianco. Ett prisvärt och spännande matvin!

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Langhe DOC

Druvor
100% Rossese Bianco

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en tilltalande och nyanserad doft med stor örtighet i karaktären. Här finns också en livfull fruktighet med toner av päron, gröna äpplen och citrus. Smaken är torr och frisk med en krämig munkänsla och ett läskande anslag. Vinet har en fin balans och ett stilfullt örtigt avslut.

Passar till
Men sin friska syra och krämiga textur blir detta en given följeslagare till fisk, skaldjur och smakrika ostar.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

2022 Langhe Rossese Bianco görs, som namnet antyder, på den ovanliga italienska gröna druvsorten rossese bianco. Druvan härstammar ursprungligen från Cinque Terre i Ligurien och kom till Piemonte under 1800-talet. Druvan var nästan utdöd i regionen när man rustade upp gamla vingårdar i Monforte på 1970-talet då den upptäcktes på nytt i vingårdarna. Just dessa druvor kommer från Monforte d’Alba och sub-zonen Castelletto. Här består jordmånen av 120 miljoner år gamla lämningar från en havsbotten med stora marina inslag och fossiler. Jordmånen är således rik på mineraler och kalk. Vingårdarna ligger syd-östlig exponering och skördas manuellt under de sista tio dagarna i september. Så sent in på skörden av gröna druvor är nästan samtliga påverkad av ädelröta (botrytis cinerea). Efter krossning och avstjälkning får vinerna en kort macerationstid med skalen innan pressning. Jäsningen äger rum i både rostfria ståltankar och ekfat vid en temperatur på omkring 16-20 grader. Efter alkoholjäsningen får vinet ligga tillsammans med sin jästfällning med frekvent bâttonage och full malolaktisk jäsning. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till buteljering som sker i juni följande vår.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Italien? Läs vår Italienska årgångsguide här!