Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Langhe Rossese Bianco, Josetta Saffirio
nr 7828401Älskat vitt vin från Vinklubbsfavoriten Josetta Saffirio gjort på ovanliga gröna druvan Rossese Bianco. Ett prisvärt och spännande matvin!
Pris 199 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Josetta Saffirio
Ursprung
Langhe DOC
Druvor
100% Rossese Bianco
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en tilltalande och nyanserad doft med stor örtighet i karaktären. Här finns också en livfull fruktighet med toner av päron, gröna äpplen och citrus. Smaken är torr och frisk med en krämig munkänsla och ett läskande anslag. Vinet har en fin balans och ett stilfullt örtigt avslut.
Passar till
Men sin friska syra och krämiga textur blir detta en given följeslagare till fisk, skaldjur och smakrika ostar.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Sara Vezza som skapar magi på familjegården Josetta Saffirio. Från att ha tagit över vingården som ung 19-årgång (som enligt egen utsago på denna tid inte såg skillnad på en vinranka och ett äppelträd) har hon idag blivit en av Piemontes viktigaste krafter med sin elektriska personlighet, aldrig sinande energi och kompromisslösa approach till sitt hantverk där människan och miljön står i fokus. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommit att ta produktionen till ännu högre höjder.
2022 Langhe Rossese Bianco görs, som namnet antyder, på den ovanliga italienska gröna druvsorten rossese bianco. Druvan härstammar ursprungligen från Cinque Terre i Ligurien och kom till Piemonte under 1800-talet. Druvan var nästan utdöd i regionen när man rustade upp gamla vingårdar i Monforte på 1970-talet då den upptäcktes på nytt i vingårdarna. Just dessa druvor kommer från Monforte d’Alba och sub-zonen Castelletto. Här består jordmånen av 120 miljoner år gamla lämningar från en havsbotten med stora marina inslag och fossiler. Jordmånen är således rik på mineraler och kalk. Vingårdarna ligger syd-östlig exponering och skördas manuellt under de sista tio dagarna i september. Så sent in på skörden av gröna druvor är nästan samtliga påverkad av ädelröta (botrytis cinerea). Efter krossning och avstjälkning får vinerna en kort macerationstid med skalen innan pressning. Jäsningen äger rum i både rostfria ståltankar och ekfat vid en temperatur på omkring 16-20 grader. Efter alkoholjäsningen får vinet ligga tillsammans med sin jästfällning med frekvent bâttonage och full malolaktisk jäsning. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till buteljering som sker i juni följande vår.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Italien? Läs vår Italienska årgångsguide här!