Rött vin

2022 Marsannay, Domaine Trapet

nr Hemligt artikelnummer

Biodynamiska Domaine Trapet producerar detta utsökta vin från grannbyn till mera kända Gevrey-Chambertin – ett vin som levererar seriositet till ett oförskämt fördelaktigt pris. Vinet kommer i mycket små allokeringar varje år – av årgång 2021 serverades samtliga flaskor i allokeringen till varmrätten på Nobelfesten 2023. Årgång 2022 lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 25 november 2024 – lagom till att fira in årets Nobelfest. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret via mejl dagen innan lansering!

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Marsannay AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är flörtig med rödfruktiga element i stil med hallon och jordgubbar med blåfruktiga inslag med inslag av charkuterier och kryddor. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner, koncentration och intensitet som mynnar ut i en lång eftersmak.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Druvorna i Domaine Trapets 2022 Marsannay kommer från tre parceller i Chouchey och två nära Les Grasses-Têtes. 70% av druvorna avstjälkas, och man behåller 30% av druvorna på sina stjälkar. Druvorna kallmacereras i fem till sju dagar för att maximera extraktion och jäsningen sker med naturlig jäst i öppna jäskärl. Vinet lagras sedan 15 till 18 månader i franska ekfat, varav en liten andel nya fat. Vinet har varken klarifierats eller filtrerats. Vinet kommer i mycket små allokeringar varje år (där hela allokeringen av årgång 2021 serverades till 2021 varmrätten på Nobelfesten 2023). Nu är äntligen årgång 2022 här!

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Inside Burgundy (Jasper Morris): 89-92 poäng ”From Grasses Tetes and Grands Poiriers. 25% whole bunch vinification which does not show. A rich heady purple, with a flamboyant nose to match. Perfumed dark berry fruit, very exuberant without losing precision, a little coconut from the wood, then fresh acidity. Delicious long finish.”