Rött vin

2022 Morgon Côte du Py, Mommessin

nr 7074601

2022 Morgon Côte du Py är den del av Mommessins ”Les Grandes mises”-serie, som produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu och ett av gårdens allra bästa viner i form av Beaujolais förnämsta vingårdsläge; Côte de Py. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 8 juli 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 249 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Mommessin

Ursprung
Morgon AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en parfymerad och burgundisk doft av hallon, varma jordgubbar, röda och svarta körsbär, örter, mineral, mylla och kryddor. Smaken är medelfyllig och väldigt burgundisk med en rejäl dos silkiga tanniner och påtaglig fräschör. Avslutet är friskt och komplext med en lång eftersmak som viskar om vinets lagringsduglighet.

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2034

Mer information
Lufta vinet någon timme och servera det svalt.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen- År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike så hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som huset huvudkontor kom att flytta till Quincié-en-Beaujolais i samband med att delar av Mommessin förvärvades av Boisset-gruppen år 1997. Familjen Boisset har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr. Mommessin producerar viner från ett stort antal appellationer i Beaujolais, allt från generisk Beaujolais, Beaujolais Blanc och Beaujolais Nouveau till vingårdsspecifika viner från de olika Cru-byarna. Bland Cru-byarna finner vi bland andra Côte de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent och Saint-Amour. Druvmaterial kommer från en blandning av egna odlingar och ungefär 100 långtidskontrakterade vinodlare varav vissa har haft kontrakt med Mommessin i över 100 år.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Morgon är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest strukturerade viner. Här har man gjort vin sedan åtminstone 900-talet då det finns ett sparat dokument från 956 som visar en försäljning av en vingård från Sire de Beaujeu till en lokal läntagare. Regionens vingårdar ligger på de böljande kullarna väster om floden Saône  i hjärtat av Beaujolais norra delar och täcker totalt 1.100 hektar. Dess terroir består av förvittrade stenar och skiffer och regionen är uppdelad av sex distinkta climats; Les Micouds, Corcelette, Douby, Les Grands Cras, Les Charmes och den mest kända av dem alla; “Côte du Py”.

I Côte de Py anses jordmånen vara extra bra för gamaydruvorna med sina förvittrade kristallina bergarter och pyrit som är rika på järnoxid och mangan. Jorden är uppbyggd av oregelbundet formade bergarter och innehåller således mer eller mindre lera. Det som är känt som ”roche pourrie” eller ”morgon” är en mycket avancerad form av skiffer bestående av mycket gamla vulkaniska stenar. Kullen där Côte de Py är belägen stoltserar 352 meter över havet och anses av många vara ett av Beaujolais finaste lägen som lyckas producera gamayviner av högsta klass oberoende av årgångens specifika väder. De delar som Mommessin förfogar är bevuxen med rankor som har en ålder på mellan 35-45 år i fyra olika lägen vars lutning överstiger imponerande 30%. I årgång 2022 ägde skörden rum under den sista veckan i augusti. Av druvorna som nådde vineriet avstjälkades 80% av klasarna innan de fördes över till ett betongkar med hjälp av gravitationen. 20% av vinet lagrades i 228-liters ekfat från Bourgogne (Troncais) med medelhård rostningsgrad.