Vitt vin

2022 Sancerre Les Chasseignes, Domaine Claude Riffault

nr 9294701

För första gången på svenska marknaden är vi glada att presentera 2022 Sancerre Les Chasseignes. Vinet är ytterligare ett av biodynamiske Stéphane Riffaults imponerande kreationer – gjort i en tilltalande krispig stil med rund kropp och stor komplexitet. Ett vin som verkligen imponerar! The Wine Advocate: 965 poäng

Pris 429 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum07/03/2025

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral. Les Boucauds är ett elegant vin med en stålig mineralton i perfekt balans. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen i enlighet med biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården för att garantera en optimalt mogen och utvecklad druva.

2022 Sancerre Les Chasseignes är ett vin vars namn som inte står så mycket för en specifik vingård utan mer för typen av jordmån – kallad Caillottes. Den ligger strax under jordlagret av Terres Blanches och karaktäriseras av Calcaire à Astéries – fossil från en särskild urtida sjöstjärna samt Calcaire de Tonnerre – en mycket hård kalksten som brutits ner till en svampliknande porös kalksten. Just på denna plats möts således dessa speciella jordmåner – på en plats nordöst om byn Sury-en-Vaux, belägen 275 meter över havsnivå. Här äger Stéphane Riffault totalt 11 små parceller som tillsammans utgör 3,25 hektar av rankor vars ålder varierar mellan 17-45 år. Druvorna handskördas och pressas varsamt och långsamt i pneumatiska pressar. Enbart naturlig jäst används för att starta jäsningen. Vinet lagras i gamla ekfat i 14 månader med sporadisk omröring och utan malolaktisk jäsning.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate: 95 poäng ”Exhibiting a delicate, subtle bouquet of oak reduction, white orchard fruits and flowers, the 2022 Sancerre Les Chasseignes possesses a medium to full-bodied, satiny and deep palate with a seamless texture, a fleshy core of fruit and a long, saline, ethereal finish. Matured for 14 months in barrels, this Sancerre, crafted from vines planted on chalky soils at the top of hillsides facing northeast, is simply stunning. ”