Vitt vin

2022 Sancerre Monoparcelle 469, Domaine Claude Riffault

nr Hemligt artikelnummer

2022 Sancerre Monoparcelle 469 är en imponerande kreation från en 0.35 hektar liten vingårdsplott med 54-åriga rankor. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 25 mars 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum25/03/2025

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron. Monoparcelle 469 är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse att njuta av idag eller att lagra inför framtiden!

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till 2022 Sancerre Monoparcelle 469 kommer från en lieu-dit vid namn Les Sentiers i kommunen Sury-en-Vaux och ligger cirka 500 meter från den plats där Stéphane tar druvorna till sin Monoparcelle 538. Vingården befinner sig på 230 meters höjd och lutar mot syd/sydöst och har den eftertraktade Kimmeridgianska kalkstensjordmån som gjort området så känt. Druvorna är varsamt selekterade och både vinifierade med druvornas inneboende jäst och lagrade i demi-muids under totalt 18 månader.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Yohan Castaing): 94 poäng ”Crafted from old vines of a massal selection on Kimmeridgian soil situated in the lieu-dit Les Sentiers in the commune of Sury-en-Vaux, the 2022 Sancerre Monoparcelle 469 evokes aromas of minerals, fresh-cut grass and hints of citrus complemented by deeper notes of pear and white peach. Medium to full-bodied, seamless and mouth coating, it’s perfectly balanced with a fleshy core of fruit, bright acids and a dense, long, mineral-laced finish. Matured for 18 months in demi-muids, it’s a very pretty wine.”

Vinous (Rebecca Gibb): 94 poäng ”The 2022 Monoparcelle 469 is a welcoming, tender Sancerre, ushering you in with its rounded texture and ripe fruit. Full and expansive, it caresses the mouth without being opulent. This high level of concentration is apparent, but what sets this wine apart is the calmness it’s like it has done a yoga class. It’s about as far from a quaffing Sancerre as you are going to get. Elderflower, nectarine and lees-derived savory notes linger on the long, chalk-laced finish.”