Vitt vin

2022 Sancerre Monoparcelle 538, Domaine Claude Riffault

nr Hemligt artikelnummer

2022 Sancerre Monoparcelle 538 är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 25 mars 2025. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral. Ett elegant vin med en stålig mineralton i perfekt balans. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.

Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till 2022 Sancerre Monoparcelle 538 kommer från ett mindre parcelle (på ungefär 0,5 hektar) i vingården Les Desmalets, som delar jordmån med de mest kvalitativa delarna av Chablis: Det vill säga Kimmeridgiansk kalksten. Vingården befinner sig på 260 meters höjd och lutar mot syd/sydöst. Druvorna är varsamt selekterade och både vinifierade med druvornas inneboende jäst och lagrade på franska ekfat under totalt 18 månader.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate (Yohan Castaing): 94+ poäng ”Situated just 500 meters from plot 469, this single vineyard (only 45 acres) benefits from having its vines planted in very shallow limestone soils complemented by a highly ventilated climate. So, the 2022 Sancerre Monoparcelle 538 reveals a pure, deep bouquet of ripe orchard fruits, an elegant reduction of oak, spices and citrus mingled with iodine-inflected, menthol notes. Medium to full-bodied, satiny and seamless, it’s round and charming with a fleshy core of fruit, bright acids, chalky dry extracts and a long, saline, ethereal finish. This is a superb rendition of this soil. Matured 18 months in foudres or wooden tanks.”

Vinous (Rebecca Gibb): 94 poäng ”The 2022 Monoparcelle 538 is a ball of concentrated, tender fruit. It sits comfortably in the mouth without being showy, allowing you a moment to reflect and relax. Aromatically, it’s relatively quiet, but I think that’s its personality. It offers very subtle elderflower, nectarine, ripe lemon and green herbs. Compared with the 469, it’s quieter due to being a cooler, less exposed site. The finish is fine and calming.”