Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Secateurs Red Blend, Badenhorst Family Wines
nr 7502401Smått legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. 2022 Secateurs Red Blend är Adi Badenhorsts förtjusande röda instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar där nästan alla rankor är gamla bush vines. Vinet fottrampas och lagras i en mix a gamla ekfat och betong.
Pris 149 kr 159 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Badenhorst Family Wines
Ursprung
Swartland
Druvor
50% shiraz, 25% cinsault, 25% grenache
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinets doft är generöst parfymerad med aromer av peppar, söta kryddor och röda frukter såsom körsbär, vildhallon och plommon. Smaken har en mjuk men väldefinierad textur med eleganta men greppiga tanniner. Syran bidrar med en frisk fräschör till den medelfylliga och komplexa kroppen. Vinet är omedelbart njutbart och tilltalande juicigt och mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak.
Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Se Adi prata om Secateurs Red
Om produkten
Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.
2022 Secateurs Red Blend är Adi Badenhorsts förtjusande röda instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar där nästan alla rankor är gamla så kallade bush vines som växer längs bergets fot. De gamla, obevattnade rankorna växer på granitjordar och är naturligt lågavkastande och producerar frukt av yttersta kvalitet. Vinet består av en blend på 50% shiraz, 25% cinsault och 25% grenache som handskördas, kyls ned av nattliga temperaturer och därefter krossas och överförs till öppna jäskar av betong.
Jäsningen äger rum under cirka två veckor och man använder sig av manuell pigeage – det vill säga att man trampar ner skalkappan med hjälp av fötter (Adi lovar att fötterna är mestadels rena) två gånger dagligen. Den färdiga juicen förs därefter över till gamla ekfat och betongkar – allt för att ha sån minimal smakpåverkan som möjligt på vinet för att istället framhäva primära fruktaromer. Vinet spenderar sju månader på ekfaten och betongkaren tillsammans med sin jästfällning. Vinet klaras inte innan buteljering men genomgår lätt filtrering. 2022 var den tolfte årgången av detta vin.
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
James Suckling: 90 poäng ”Inviting aromas of sliced plums, pitted cherries and crushed sage. Medium-bodied with silky tannins. Juicy and fresh with a solid core of red and black fruit. Tannins come back at the end. A blend of shiraz, grenache and cinsault.”