Rött vin

2022 Verduno Pelaverga Speziale, Fratelli Alessandria

nr 9415301

2022 Verduno Pelaverga Speziale är ett unikt vin gjort på den sällsynta druvan pelaverga, som bara odlas i Verduno. Ett friskt och juicigt rött vin med stor charm.

Pris 239 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Verduno Pelaverga DOC

Druvor
100% pelaverga piccolo

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en aromatiskt, blommigt och mycket inbjudande doft. Vinet känns härligt saftigt, och de fräscha röda bärtonerna domineras av jordgubbar och kompletteras med inslag av peppar, torkade blommor och viol. 2021 Verduno Pelaverga Speziale har en fjäderlätt kropp och ett lätt spritsigt anslag. Tonerna i vinet vitnar om druvor som har växt i ett svalt område i Barolo, då det har inslag av örter och fräscha röda bär. Även toner av läder, blommor och toner av krutrök finns i vinet. Tanniner är mjuka och vinet har en bra fräschör. Eftersmaken är saftig och härlig med toner av fräscha röda bär.

Passar till
Det här vinet är så läckert som det är att det egentligen bara kräver gott sällskap för en perfekt kombination. Det är dock även ett fint matvin som möter upp enklare kötträtter och charkuterier eller helgrillad kyckling galant.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Den sällsynta druvan pelaverga finns i flera varianter där pelaverga piccolo är den mest ansedda. Pelaverga piccolo har små druvor och finns bara i kommunen Verduno där den har en egen DOC. Druvan ger viner med en ljus, röd färg och toner av jordgubbar, men det mest typiska är just den peppriga doft som gett vinet sitt namn och dess lilla spritsighet. Den kräver mycket av sin vinmakare då skalen innehåller bittra tanniner och behöver därför pressas försiktigt. Druvorna till 2022 Verduno Pelaverga Speziale kommer från vingårdar på en area av totalt 2,6 hektar: Riva Rocca, Campasso, Boscatto, Sotto Orti och Galleria. Jordmånen är mycket kalkrik och vingårdarna ligger högt över havet.  Vinrankorna har genomsnittsålder på 20 år. Druvorna plockades för hand i slutet av september och fick jäsa och macerera i ståltank cirka sex-åtta dagar vid en temperatur på 25-26 grader. Vinet lagrades sedan i ett halvår på ståltank och cementtank och sedan i flaskan i två månader.

Vinexperternas omdömen

WineTable. Pär Strömberg (2024-03-07): ”En annan lokal pimontesisk druva är den ljusa och fräscha pelaverga piccolo, här ekologiskt odlad och veganvänligt framställt av en välrenommerad producent. Läskande frisk och charmigt fruktbärig med hög syra, krispig frukt och pigg bärighet med hög syrafräschör och mjuka tanniner – juicy med en såpbubblelätt känsla men med brottartyngd i botten.”

Vinkompassen, Daniella Lundh (2024-03-05): ”Direkt från hjärtat av Verduno kommer en druva med lika mycket personlighet som sällsynthet — pelaverga. Från första gången jag testade vinet, på besök hos producenten 2017, blev jag helt såld. Piemontes nebbiolo i all ära, men det här tickar så många boxar för mig och är mycket mer spännande (förlåt alla nebbiolo-lovers). Elegant, läskande, charmigt, friskt och de där typiska körsbären som Italien allt som oftast bjuder på. Jordgubbar och violer i en aromatisk balans som är svår att motstå. Servera till allt från en rustik kycklingrätt till en enkel charkbricka. Ett av mina husviner som jag varje år köper på mig ett gäng av för att plocka fram vid utvalda tillfällen. Klunkvänligt pratvin som egentligen inte behöver mer sällskap. Servera gärna något svalare i glaskupor för pinot noir.”

The Wine Advocate (Monica Larner): 92 poäng ”This is one of the personal highlights of my annual tasting of wines from Piedmont. The Fratelli Alessandria 2022 Verduno Pelaverga Speziale opens to a lean ruby appearance and a very punchy bouquet with wild rose, blood orange and crushed peppercorn. The aromas are offbeat for sure, but the wine’s intensity is delicately measured against its streamlined texture. Winemaking sees stainless steel and some cement only. Some 25,000 bottles were released. You’ll get a lot of food-pairing mileage out of the Pelaverga grape. The Alessandria family applies the term ”spicy elegance” to all their wines, including the high-end Barolos and also this wine.”