Halvsött vin

2022 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, Joh. Jos. Prüm

nr 9518701

2022 Wehlener Sonneuhr Spätlese är en knivskarpt syrlig riesling med restsötma, från ultraklassika Joh. Jos Prüm. En stilstudie i högklassig tysk riesling – matcha till ostbrickan, sushi, indiskt eller libanesiskt för en given succé!

Pris 549 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
8%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en frisk och aromatisk doft med inslag av mogna äpplen och päron, mineraler samt en lätt blomdoft från kaprifol och gardenia. En frisk och generös smak med toner av frukt, marsipan och hasselnötter. En frisk syra med tydliga mineraltoner ger en bra kontrast till rondören i vinet. Lång eftersmak.

Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Lagringspotential
Från nu till 2042

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Wehlener Sonnenuhr har fått sitt namn från det solur som förfadern Jodocus Prüm lät resa i vingården år 1842 för att ge vingårdsarbetarna en bättre känsla för vad klockan var. Detta vingårdsläge har i det närmaste perfekta växtförhållanden för riesling och ligger strax nedströms från vingården Graacher Himmelreich. Vingårdens historia är därför tätt sammankopplad med familjen Prüm – som äger hela fem hektar av den majestätiska vingården. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar vilket är räddningen under varma och torra somrar. Vingården är den brantare utav de två nämnda (med hisnande 70 graders lutning) och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich. Vinerna definieras av oemotståndliga toner av stenfrukt, mineral, djup och längd som verkligen kommer till sin fulla rätt med lagring. Stuart Pigott skriver “Joh Jos Prüm’s Sonnenuhrs are classic examples of the way in which the best Mosel wine’s natural sweetness magnifies, rather than obscures, their character.”

Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken). Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry. Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.

Vill du veta mer om årgången? Läs vår Tyska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

WineTable,  Pär Strömberg (2024-09-19): ”Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända och historiska vinområde. Rent av gul frukt, solmogen och söt, hög syra och krispiga mineraler i fulländad balansakt.”