Head på hemsidan:
Vitt vin

2022 Willamette Valley Chardonnay, Adelsheim

nr 9407601

Adelsheim Vineyard grundades 1971 av David och Ginny Adelsheim i Chehalem Mountains, en del av Willamette Valley i Oregon. Deras vision var att skapa viner i världsklass i en då relativt outforskad vinregion. Willamette Valley Chardonnay är en blend av olika lägen i regionen. Druvorna handplockades och pressades i hela klasar för att bevara fräschör och arom. Efter en kort sedimentering överfördes musten till franska ekfat.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Adelsheim Vineyard

Ursprung
Willamette Valley

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig med toner av äpplen, persika, päron, citron,  citrusblomma, nektarin, nejlika och lemoncurd. Smaken är krämig och fruktig med uppfriskande syra och avslutningen domineras av friska citrustoner.

Passar till
Grillad och stekt fisk, fågel eller rätter på ljusare kött.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Serveras vid 16 grader celsius i stora kupor.

Om produkten

Adelsheim Vineyard grundades 1971 av David och Ginny Adelsheim i Chehalem Mountains, en del av Willamette Valley i Oregon. Deras vision var att skapa viner i världsklass i en då relativt outforskad vinregion. De planterade sina första vinrankor 1972 och släppte sin första kommersiella årgång 1978, bestående av 1 300 lådor pinot noir, chardonnay och pinot gris. Under årens lopp har Adelsheim Vineyard expanderat genom att förvärva och plantera flera vingårdar, inklusive Calkins Lane Vineyard 1988 och Ribbon Springs Vineyard 1994. År 2017 sålde David och Ginny Adelsheim sin andel i företaget till sina långvariga partners, Jack och Lynn Loacker, som hade varit delägare sedan 1994. Detta ägarbyte säkerställde att vineriet förblev i händerna på lokala ägare med ett starkt engagemang för företagets ursprungliga vision och värderingar. Efter ägarbytet fortsatte David Adelsheim att vara involverad i företaget i en rådgivande roll, vilket cementerat kontinuitet och bevarande av företagets grundläggande filosofi. Adelsheim Vineyard har genom åren fått erkännande från vinexperter och anses vara en av Oregons mest respekterade vinproducenter. Deras viner, särskilt pinot noir och chardonnay, har hyllats för sin elegans, balans och förmåga att uttrycka terroirens unika karaktär.​ Vineriet har också uppmärksammats för sitt engagemang för hållbarhet och var en av de första i Willamette Valley att bli certifierade som hållbara av LIVE (Low Input Viticulture and Enology). Adelsheim Vineyard har även blivit utnämnt till en av Wine & Spirits ”Top 100 Wineries” vid flera tillfällen, vilket ytterligare understryker deras ställning inom vinvärlden.

Om Willamette Valley Chardonnay

Traditionellt har Oregon varit mest känt för sin pinot noir, men i skuggan av dessa har chardonnay tålmodigt vuxit fram till något alldeles särskilt. Det som tidigare kanske upplevdes som lite spretigt – ofta influerat av Kaliforniens fylligare stil – har nu mognat till något långt mer fokuserat, nyanserat och elegant. Genom att byta klonmaterial och experimentera med svalare lägen och försiktig ekfatslagring har man sakta men säkert hittat sin stil.

Det som gör chardonnay från Oregon så spännande är balansen mellan fräschör och djup. Klimatet i exempelvis Willamette Valley – hjärtat av Oregons vinproduktion – präglas av svala nätter och milda dagar, vilket gör att druvorna mognar långsamt och behåller en frisk syra. Resultatet? Viner med toner av citrusskal, vita blommor, gula äpplen, ibland ett drag av stenfrukt – men alltid med en känsla av precision och finess parat med en slags rå, oförställd energi som gör oss påminda om att vi har att göra med en vinregion som fortfarande är i rörelse, i utveckling – och just därför så intressant att följa. I Adelsheims 2022 Willamette Valley Chardonnay finner essensen av Oregons prägel på en av vinvärldens mest älskade druvor – välgjord, matvänlig och lagringsbar med en distinkt egen personlighet.

Willamette Valley Chardonnay är en blend av olika lägen i regionen. Druvorna handplockades och pressades i hela klasar för att bevara fräschör och arom. Efter en kort sedimentering överfördes musten till franska ekfat. Vinet lagrades därefter i 12 månader. 25% av vinet genomgick malolaktisk jäsning. Efter fatlagringen lades det över i tankar för ytterligare 5 månader innan buteljering .

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Wine Table, Pär Strömberg (2025-09-03)
”Ekologiskt och Biodynamiskt odlad chardonnay från en av Oregons mest respekterade vinproducenter. Djup gul fruktig nos, chardo-gul med fat och örter. Tät och fylligt fet textur med hög syra och syrligt gul frukt, lakritsal-salmiak och krutrökig mineral, vanilj och nötter i avslutet. Torrt och energiskt med karaktär och personlighet. Adelsheim Vineyard grundades 1971 av David och Ginny Adelsheim i Chehalem Mountains, en del av Willamette Valley i Oregon. Deras vision var att skapa viner i världsklass i en då relativt outforskad vinregion. De planterade sina första vinrankor 1972 och släppte sin första kommersiella årgång 1978. År 2017 sålde David och Ginny Adelsheim sin andel i företaget till sina långvariga partners, Jack och Lynn Loacker, som hade varit delägare sedan 1994.”

Vinsider, Peter Axelsson (2025-09-03): 92 poäng
”Från Oregon och Willamette Valley kommer detta vin. Producenten är Adelsheim Vineyard. En ny bekantskap men vilken bekantskap. Här en doft som är stor och inbjudande. Elegant. Äpplen, persika, citrus och lite smörigt. Smaken är ung och medelfyllig. Fruktigt med rund snygg syra och en ton av brynt smör. Relativt lång eftersmak med rent slut. Här snackar vi mycket vin för en ringa slant.”

Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-09-03)
”Glaset är fullt av frukter som gula äpplen, persika, nektarin och citronerna löper igenom vinet och balanserar upp strukturen. Väldigt elegant vin med viss krämighet. Strålande gott! ”

Dina Viner Professional Edition (Årg 21 Nr 2025-25 Issue 539): 91++ (Fyndvin)
”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, persikor, äpple, mandel, våt sten, krita och mineraler. Ekologiskt. Biodynamiskt”

Wine Enthusiast (Michael Alberty): 92 poäng
”When I first sniffed this wine, my oaky chard alarm screamed in my ear. I encountered pineapple, passion fruit and talc aromas in direct competition with a pronounced butter note. The first sip took me in another direction, as the wine’s icy brisk acidity energized flavors of toasted filberts, sage, lemon zest and a trifling amount of butter.”