Rött vin

2023 Alcazar Castle Adelaide Hills Pinot Noir, Heirloom Vineyards

nr 7576601

Australiensisk fullträff när megabegåvade Elena Brooks (känd som vinmakare på Dandelion) skapar magi på Heirloom Vineyards – här i form av en elegant och ytterst matvänlig pinot noir.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Heirloom Vineyards

Ursprung
Adelaide Hills

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig, men bär på komplexa aromer av mörka körsbär, kola, jordgubbar, hallon, söta kryddor, nejlika, mylla och svart te. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner som mynnar ut i en fruktig finish.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Året var 2000 då den unga vinmakerskan Elena Brooks träffade den välkände vinkritikern Zar Brooks. Romansen och framtidsvisionen var en faktum och ur detta möte av naturkrafter föddes idéen om Heirloom Vineyards. Namnet – som på svenska översätts till arvegods – är en referens till det starka band man känner till de arv av gamla vingårdar och gamla rank-kloner som man förvaltar. Visionen är att bevara tradition i såväl vingård som vineri samtidigt som man omfamnar organiskt jordbruk. Efter långa år av planering och experimentering såg de första vinerna dagens ljus på mitten av 00-talet. Firman grundades i den senare hälften av 2000-talet av de äkta paret Elena och Zar Brooks och under de följande åren har priserna praktiskt taget regnat ner över dom med bland annat ”Best Winery of Nation” på San Francisco International Wine Competition 2018. Utöver detta är man även listad som en 5-stjärnig producent i James Hallidays Wine Companion vilket antyder att man kontinuerligt håller exemplarisk kvalitet och ursprungstypicitet i de viner man producerar. Vinmakarduon Elena Brooks och Alexandra Haselisch själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet i både Kanada, Europe och Australien, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning.

2023 Alcazar Castle Adelaide Hills Pinot Noir kommer från en vingård i Adelaide Hills, belägen nära staden Charleston. Adelaide Hills är ett av Australiens bästa områden för odling av pinot noir, tack vare sitt svala klimat, höga höjd och varierade jordmåner. Det anses vara ett av de mest ”europeiska” vinområdena i landet – särskilt lämpligt för druvsorter som kräver svalare förhållanden, däribland pinot noir. Adelaide Hills är den svalaste delen av South Australia och ligger på mellan 400 och 700 meters höjd, vilket ger svalare temperaturer än de omgivande låglandsområdena. De svala nätterna och milda dagarna ger långsam mognad, vilket gynnar aromutveckling, färgdjup och syra. En annan framgångsfaktor är den långa växtsäsongen som skapar förutsättningar för bättre fenolisk mognad utan höga sockernivåer vilket i sin tur ger mer eleganta viner med måttlig alkohol. Heirlooms gamla rankorna sköts om för hand och druvorna som når vineriet är av yttersta kvalitet. Jäsningen ägde rum i öppna jäskar med 50% hela klasar och genomgick därefter pressning med hjälp av en traditionell korgpress. Vinet lagrades därefter i gamla franska ekfat i nio månader. Hälften av eken bestod av nya franska ekfat.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 92 poäng Solid mid-weighted Hills pinot noir. Sweet and sappy riffs on red licorice, rhubarb and pithy red cherries. A hint of garden herbs lacing the tannins, suggestive of some whole-bunch fermentation. There is sap, sweetness and drive.”

IWSC: 92 poäng ”Silvermedalj: Red berries, wild cranberries, liquorice, earthy notes and hints of plum on the nose. Smooth acidity follows, with balanced tannins and a long finish.”

Bilagor