Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2023 Beaujolais Splendeur Nature, Mommessin
nr 76590012023 Beaujolais Splendeur Nature är en ekologisk odlad Beaujolais från Mommessin, en viktig spelare i Bourgogne och Beaujolais sedan 1800-talet. En mycket fin representant för druva och ursprung som passar utmärkt till såväl mat som att njuta som den är.
Vinbanken: FYND!
Vinbörsen: BRA KÖP!
International Wine Challenge 2024: GULD
Pris 139 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Vinet har en inbjudande och elegant doft av hallon, jordgubbar, mörka körsbär, örter, mineral och kryddor. Smaken är ung, frisk och fruktig med elegant och klunkvänlig struktur och en uppiggande fräschör. Avslutet är friskt och påtagligt ungdomligt med en lång eftersmak.
Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Socker: 0,1 gram/100 ml. Lufta vinet någon timme och servera det svalt. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen.
År 1932, Precis innan AOC-systemet introducerades i Frankrike hade Mommessin turen att köpa den redan då välkända monopolvingården Clos de Tart för det ödmjuka priset av 400,000 franc under en auktion där den nu nedlagda domänen de Blics vingårdar såldes. Vingården kom sju år senare, år 1939, att klassificeras som Grand Cru. Vingården stannade i Mommessins ägor fram till år 2017 då det såldes vidare till Artemis-gruppen. Köpet av Clos de Tart kom att cementera Mommessins plats i Bourgognes hjärta och det var först efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais som huset huvudkontor flyttade till Quincié-en-Beaujolais. 1997 förvärvades delar av Mommessin av Boisset-gruppen som sedan har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Mommessins 2023 Beaujolais Splendure Nature kommer från tre särskilt utvalda ekologiskt odlade parceller. Två av dessa har en jordmån bestående av hård kalksten och märgel med stensluttningar med såväl lera som flinta, medan den tredje vingården har en jordmån bestående av granit och vulkaniska stenar ovanpå skiffer. Rankornas snittålder är 45 år som tas om hand med minutiös noggrannhet för att undvika sjukdomar som svampangrepp. Endast lätt plogning sker för att hålla markens mikrobiotiska mångfald vid liv. Detta är ett helt nytt vin i Mommessins portfölj där målet, som vinmakaren Florent Georger hade i sikte, var att skapa en ekologisk certifierad Beaujolais till ett oslagbart pris som också skulle ha alla smakattribut man förknippar med en riktigt bra ”Bojo”. Ärligt, rent och matvänligt i en generös stil som knockar även den mest svårflörtade.
Vid vinifieringen användes nästan uteslutande hela klasar, som jäses i betongtankar och ståltankar. Vinet macererades under 8-10 dagar och genomgick därefter den så klassiska kolsyrejäsningen som pågick under ytterligare 5-8 dagar. Vinet lagrades därefter 8 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering. Socker: 0,1 gram/100 ml.
Vinexperternas omdömen
Gilbert & Gaillard: International Wine Challenge 2024: GULD
Vinbanken, Jozo Glavas (2024-09-12): ”8 dunderviner att beställa just nu: Det var länge sen ett vin gjorde mig så glad som det här vinet när jag testade det för första gången. Jag tycker tyvärr att hela Beaujolais får ett dåligt rykte av Bojo Novo-vinerna som dyker upp i september. Om du vill få en ärlig bild av området så är det här ett utmärkt vin att starta med. Detta är ungt, josigt, läskande, bärigt och supercharmigt på samma gång. Men här finns även struktur och ett visst djup. Det är lätt mogna jordgubbar, syrliga körsbär som biter tag i kinderna och härligt generös somrig frukt. Tanninerna finns där och är småtuggigt charmiga. En ekologisk Beaujolais som vi lyfter på hatten för.”
Jozos Vin & Mat, Jozo Glavas (2024-08-27): ”Gå inte, jogga inte, utan ta löpet och beställ hem det här vinet. Det är inte allt för ofta jag kommer över viner som sätter ett sådant enormt leende på mig som det här vinet gjorde när jag testade det i förra veckan. Och prislappen på 139 kronor ger mig som smålänning ett ännu större leende på läpparna! En sprillans ny ekologisk Beaujolais som imponerar på så sjukt många olika sätt. För mig är Beaujolais så mycket mer än den där uttjatade dagen den tredje torsdagen i september då alla hipsters plötsligt ska börja gilla vin som smakar skumbanan. Och tyvärr så förknippar många just Beaujolais med Beaujolais Novueau, men snälla gör inte det! Blanda inte ihop dessa två. Här får du en ung, josig, läskande, bärig och supercharmig Beaujolais. Gissa vad du hittar här? Jo, lätt mogna jordgubbar, syrliga körsbär som biter tag i insidan av kinderna och härligt generös röd somrig frukt. Smaken bjussar även på en lätt mognad och värme från frukten, en superfräsch och läskande syra samt ett härligt tannintugg i slutet som ger vinet både struktur och djup. Vinet lanserades i förra veckan och finns nu att beställa! Detta är enligt mig ett av höstens trevligaste köp (trots att vi inte är inne i hösten än). Servera lite lätt svalt vid mellan 12 och 14 grader. Bjussa på höstens mysigaste charkbricka och njut. Lovar att du kommer få samma leende på läpparna som jag fick när jag drack det.”
Vinbanken, Jozo Glavas (2024-08-22): ”FYND! Josig och läskande gamay med massvis av lätt mogna jordgubbar, syrliga körsbär och svalkande härlig frukt. I smaken får man en lätt mognad och värme från frukten, men detta är ändå superfräscht och har en läskande syra. Tillgängligt, fräscht och har härligt lena tanniner på slutet som ändå ger vinet lite struktur och djup. Klockrent fynd till svala sommarkvällar.”
Elle Mat & Vin, Elin Grube (2024-08-21): ”En beaujolais där allt sitter som en smäck och som balanserar fint mellan det lite rustika och det flörtiga, florala? Som är eko-reko? Till bra pris dessutom? Japp, här har vi den! Härlig frukt av röda plommon, mörka körsbär, salvia, timjan, röda vinbär och granatäpple. Följsamma tanniner och frisk syra. Utmärkt till höstens risotto med ugnsgrillat kycklingbröst eller som jag lagade idag; En kycklinggryta med soltorkade tomater, kryddor, grädde och buljong.”
Vinbörsen, Gunilla Hultgren Karell (2024-08-16) ”FYND! Beaujolais i södra Bourgogne får alltmer uppmärksamhet och har under senare år ändrat image. Nu handlar det om så mycket mer än bara det unga jippo-vinet beaujolais nouveau som släpps i november så snart druvorna skördats och jäst. Istället ligger fokus på kvalitetsvin i Beaujolais och producent Mommessin är i framkant. Här får vi smaka ett vin med härligt, generös frukt med lite djup, drag som påminner om körsbär, hallon, örter och med en frisk fruktsyra som sätter en elegant touch. Allra bäst blir det här vinet om det serveras runt 16 grader i generösa vinglas. Då får den fräscha fruktigheten fritt spelrum och kan riktigt blomma ut. Den här typen av vin är suveränt gott till lite chark och krämiga ostar, vinets fräschör blir en god kontrast till sälta och fett. Riktigt gott är det också att servera till frasig fish and chips med citronaioli. Så kul att få testa en ekologisk beaujolais med rätta känslan till ett mycket rimligt pris.”
Vinbörsen, Bengt-Göran Kronstam (2024-08-16): ”BRA KÖP! Äntligen har Vin-Sverige återupptäckt vindistriktet Beaujolais och dess saftiga, synnerligen matvänliga, fräscha och lättdruckna rödviner. Efterlängtade inte minst för att de är så upphetsande lättdruckna och ett befriande avbrott från den högextraherade och eldfängda, många gånger gelésöta vinstil som så länge dominerat vinlistan. När Beaujolais nu återkommer gör man det med besked och kvaliteten är bättre än någonsin. Distriktet har dessutom varit banbrytande när det gäller naturnära viner och här är ett välkommet smakprov där doften är spralligt vital; fullmatad med hallon, körsbär, cassis och jordgubbar, utan att för den skull smaka vare sig saft eller sött. Tvärtom är det ett matvin i varje droppe, väl balanserat med en läckert aptitretande fruktsyra som du gärna kan förstärka genom att servera vinet lite svalare än vanligt. Det smakar förträffligt både till fisk, fågel och ljust kött, liksom till milda vitmögel- och rödkittostar, charkuterier och allehanda förrätter och plockmat i det franska köket.”