Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Côtes du Jura Savagnin Grand Minéral, Domaine Maire
nr 7068301Domaine Maires ”Grand Minéral”-serie porträtterar den mineraliska och fokuserade potentialen i de olika delarna av Jura. I detta fall druvan savagnin – en druva typisk för Jura-regionen. Savagnin är en krävande och tålmodig druva, ofta förknippad med oxidativ lagring under ett jästtäcke (även kallad “voile” eller slöja). I detta fall finner du en frisk och krispig variant som gör sig utmärkt till mat.
Pris 215 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Långt ifrån de oxidativa viner som vanligtvis förknippas med druvan savagnin är denna Côtes du Jura ett vin med stor friskhet och energiska toner av vita blommor. I smaken är vinet lika elegant som i doften, med en fin balans mellan rikedom, rondör och friskhet. Det bjuder på en generös aromatisk närvaro med en floral och lätt jodig struktur.
Passar till
Utmärkt att avnjuta till kalla förrätter, skaldjur, rökt lax, grillad fisk eller ugnsstekt fågel.
Lagringspotential
Från nu till 2029
Mer information
Om produkten
Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire – Tryffelsvinets första producent i området – med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande imperium som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Allt tyder på att Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer måste ha varit när han skänkte 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion vilket innebär att Domaine Maire innehar en signifikant bit av Juras planteringsareal. Vi ser med spänning fram emot att se vad framtiden har att bringa för Domaine Maire.
Domaine Maires ”Grand Minéral”-serie porträtterar den mineraliska och fokuserade potential som finns i de olika delarna av Jura. I detta fall druvan savagnin – en druva typisk för Jura-regionen. Savagnin är en krävande druva, ofta förknippad med oxidativ lagring under ett jästtäcke (även kallad “voile” eller slöja). I detta fall finner du en frisk och krispig variant som gör sig utmärkt till mat. I vineriet tas druvorna emot och förs varsamt ned i en temperaturkontrollerad tank för jäsning genom gravitation. Därefter pressas de, och musten får sedan klarna under kontrollerad temperatur. Jäsningen inleds och hålls vid låg temperatur (20–22 °C). Vinet lagras därefter i rostfria ståltankar, på sin fina jästfällning i 2–3 månader, för att bevara vinets mineralitet, fruktens renhet och den friska syran.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!