Head på hemsidan:
Halvtorrt vin

2023 Mosel Riesling Feinherb, Weingüter Wegeler

nr 114501

Weingüter Wegeler är ett familjeägt vinhus med anor från 1882. Med vingårdar i både Rheingau och Mosel, fokuserar de på att producera rieslingviner av högsta kvalitet där vingårdens filosofi kombinerar tradition med modern vinmakarteknik. 2023 Riesling Feinherb från Weingüter Wegeler är ett vin som fångar essensen av Moseldalens elegans och tradition genom sin balanserade fruktprofil och mångsidighet är det ett utmärkt val för både vinälskare och matentusiaster – matcha gärna med det asiatiska köket, ostbrickan, till fisk och skaldjur eller som en aperitif.

James Suckling (Stuart Pigott): 92 poäng ”What an attractive nose of mandarin oranges and apricots. I love the balance of juiciness and spring-like freshness on the barely medium-bodied palate. Long, bright and very clean finish. Drink or hold. Screw cap.”

Pris 129 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 2 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent 
Weingüter Wegeler

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
11%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ett mycket elegant, friskt och fruktigt vitt vin med inslag av päron, melon, honung, mineral och citron. Vinet har en tilltalande restsötma som balanserar perfekt med vinets höga syra. Eftersmaken är lång och fruktdriven.

Passar till
Serveras svalt som aperitif samt till rätter av fisk eller skaldjur. Eftersom vinet har en viss sötma passar det utmärkt till rätter med lite hetta.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Socker: 1,27 gram/100 ml.

Om produkten

Weingüter Wegeler är ett familjeägt vinhus med anor från 1882, där den fjärde generationen idag förvaltar arvet med passion och precision. Med en rik historia, enastående vingårdslägen och en orubblig hängivenhet till kvalitet, står Weingüter Wegeler som en bastion för tysk vintradition. Deras viner är en sann representation av Rheingaus och Mosels terroir, och erbjuder vinälskare en djupgående upplevelse av tysk vinmakarkonst på högsta nivå.​ Julius Wegeler föddes 1836 i Koblenz och inledde sin karriär inom vinhandeln hos Deinhard & Co. Han visade tidigt en stor en stor fallenhet för vin och kom slutligen att bli firmans delägare och verkställande direktör. Hans äktenskap med Emma Deinhard, dotter till företagets grundare, stärkte hans position inom vinvärlden och år 1882 började han förvärva vingårdar i Rheingau, inklusive egendomar i Rüdesheim och Oestrich-Winkel, vilket lade grunden för dagens Weingüter Wegeler.  Julius Wegeler hade nämligen större ambitioner än att bara handla med vin – drömmen om att skapa egna viner bottnade sig i hans tankar kring att ursprung och mognad är två avgörande kvalitetsmarkörer och han började tidigt att låta sina viner ligga minst två vintrar på sin jästfällning. Idag är det fjärde generationen – under ledning av Ralf Frenzel (som representerar ägarfamiljerna) och verkställande direktören Richard Grosche (som leder den dagliga verksamheten) – som för traditionen vidare där stora svala källare och ett gott tålamod är nyckeln till framgången. Weingüter Wegeler omfattar idag cirka 60 hektar vingårdar fördelade mellan Rheingau och Mosel,  strategiskt belägna vid två av Tysklands mest legendariska vinfloder. 55 av dessa hektar fokuserar på att skapa rieslingviner av absolut världsklass. Sedan 2007 ingår även Weingut Krone i Assmannshausen i portföljen, en exklusiv fem hektar stor vingård som bidrar med en liten men utsökt produktion av pinot noir som en hyllning till den röda druvans potential i branta Rhenlägen.

2023 Riesling Feinherb görs på druvor från egna vingårdar i Moseldalen (Bernkastel, Wehlen och Graach). Feinherb är en benämning som används i Tyskland för viner med en halvtorr smakprofil, men som inte är formellt reglerad i vinlagstiftningen på samma sätt som t.ex. ”trocken” (torr) eller ”halbtrocken” (halvtorr). Viner märkta ”Feinherb” kan ha upp till ca 30–35 g/l restsocker, men exakta gränser varierar beroende på vinets syrahalt och producentens tolkning – i Wegelers fall ligger sötman på 12,7 gram per liter. Detta öppnar upp för stora matmatchningsmöjligheter. Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, kyckling med curry, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling (Stuart Pigott): 92 poäng
”What an attractive nose of mandarin oranges and apricots. I love the balance of juiciness and spring-like freshness on the barely medium-bodied palate. Long, bright and very clean finish. Drink or hold. Screw cap.”

Munskänkarna: 12,5 poäng (av 20)
”Ung, fruktig doft med tropisk frukt, äpple, mineral och en hint av gummi. Torr, knappt medelfyllig smak med drygt medelhög syra och en rund avslutning.”