Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Sancerre Monoparcelle 469, Domaine Claude Riffault
nr Hemligt artikelnummerStéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Druvorna till 2022 Sancerre Monoparcelle 469 kommer från en lieu-dit vid namn Les Sentiers i kommunen Sury-en-Vaux och ligger cirka 500 meter från den plats där Stéphane tar druvorna till sin Monoparcelle 538. Vingården befinner sig på 230 meters höjd och lutar mot syd/sydöst och har den eftertraktade Kimmeridgianska kalkstensjordmån som gjort området så känt. Sancerre 2.0!
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 549 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Claude Riffault
Ursprung
Sancerre AOC
Druvor
100% sauvignon blanc
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron. Monoparcelle 469 är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse att njuta av idag eller att lagra inför framtiden!
Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.
Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Druvorna till 2023 Sancerre Monoparcelle 469 kommer från en lieu-dit vid namn Les Sentiers i kommunen Sury-en-Vaux och ligger cirka 500 meter från den plats där Stéphane tar druvorna till sin Monoparcelle 538. Vingården befinner sig på 230 meters höjd och lutar mot syd/sydöst och har den eftertraktade Kimmeridgianska kalkstensjordmån som gjort området så känt. Druvorna är varsamt selekterade och både vinifierade med druvornas inneboende jäst och lagrade i demi-muids under totalt 18 månader.
Vinexperternas omdömen
Vinous (Antonio Galloni): 96 poäng
“Riffault has absolutely knocked it out of the park with his sophisticated 2023 Monoparcelle 469. This is rich and full of concentration while acidity pierces its core and provides persistence. The 2023 has excellent purity of lemon, pear fruit and florals. Fine tension and grip on the finish lend a sense of structure. Eighteen months on lees, of which 14 months were in foudre, lent layers, substance and pastry flavors on the long finish.”
Decanter (Beverley Blanning MW): 96 poäng
”Beautifully complex, floral, honeysuckle and lightly bready notes suffuse the nose and palate. The underlying stoniness and deep soils of this tiny parcel of land give this wine real presence and a focused, mineral core. It is layered, ripe and delicious. Winemaker Stéphane Riffault describes the lees as ’the mother of the wine’ – this has spent 18 months resting on its lees, like a thread that has woven the wine together. Simply gorgeous.”