Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2023 Sancerre Monoparcelle 538, Domaine Claude Riffault
nr 9592901Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Druvorna till 2023 Sancerre Monoparcelle 538 kommer från ett mindre parcell (på ungefär 0,5 hektar) i vingården Les Desmalets, som delar jordmån med de mest kvalitativa delarna av Chablis: Det vill säga Kimmeridgiansk kalksten.
Pris 499 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Claude Riffault
Ursprung
Sancerre AOC
Druvor
100% sauvignon blanc
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral. Ett elegant vin med en stålig mineralton i perfekt balans. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.
Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.
Lagringspotential
Från nu till 2036
Mer information
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Stéphane Riffault är Sancerres starkast lysande stjärna. Han producerar nyanserade och texturerade viner med en närmast sömlös finess och en sällan skådad elektrisk nerv. Det här är viner att älska och dom är helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Domaine Claude Riffault drivs idag av Stéphane Riffault, som är femte generationens vinmakare. Han klev in i familjeföretaget år 2001 och tog över nycklarna till källardörren helt år 2015. Stéphane har sedan hans intåg tagit stora steg för att förfina och förbättra gårdens arbete. År 2008 implementerade han handskörd och årgång 2013 togs första stegen till ekologisk certifiering (som erhölls 2016) – något som sedermera kom att leda till biodynamisk konvertering två år senare.
Ödmjuke Stéphane Riffault förstod tidigt att han satt på guld. Sancerreviner hade under lång tid gjort sig kända för skapa friska, fräscha och relativt enkla viner, men Stéphane ville flytta gränserna för vad appellationen klarade av; han ville visa upp att Sancerre har bland de bästa jordmånerna i hela Frankrike med potential att skapa viner av yttersta finess, komplexitet och lagringsduglighet. Låter förresten namnet Riffault bekant? Stéphanes bror Benoît har gjort samma avtryck i Bourgogne som vinmakare på närmast legendariska Etienne Sauzet. Kopplingen till Bourgogne (där båda bröderna studerat och där Benoît stannade kvar) är uppenbar och tydlig i Stéphanes viner, utan att för en sekund vara en Bourgognekopia – det han gör är helt unikt. Istället har Stéphane på egen hand lyckats återuppfinna Sancerre i en tappning som är så enastående fjällbäcksren att vi helt enkelt saknar ord för att beskriva det – det måste upplevas.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Druvorna till 2023 Sancerre Monoparcelle 538 kommer från ett mindre parcell (på ungefär 0,5 hektar) i vingården Les Desmalets, som delar jordmån med de mest kvalitativa delarna av Chablis: Det vill säga Kimmeridgiansk kalksten. Vingården befinner sig på 260 meters höjd och lutar mot syd/sydöst. Druvorna är varsamt selekterade och både vinifierade med druvornas inneboende jäst och lagrade på franska ekfat under totalt 18 månader.
Vinexperternas omdömen
Vinous: 95 poäng
“The 2023 Monoparcelle 538 is focused and firm with a sense that it knows where it’s going. This offers up a finely fruity nose with nectarine, ripe lemon and chamomile aromas. Eighteen months on lees added excellent richness and texture to this more vertical interpretation. A bright, luminous acidity pierces its entirety. Although packed with tension and length, the 2023 is still in a tight corridor and will expand with more time in bottle.”
Decanter: 94 poäng
”One of Stéphane Riffault’s micro-cuvées, sourced from a tiny, windy site of less than half a hectare with shallow limestone soils. The nose offers lemon, minerals and honeysuckle. The palate has spine-tinglingly intense, vertical acidity that currently dominates the wine, but there’s an underlying floral delicacy and a mineral focus that persists on the finish. This will be delicious, but needs some time.”
Wine Spectator: 92 poäng
”There’s an attractive honeyed note to this white’s juicy melon, pink grapefruit, white peach and verbena flavors, all supported by a steely beam of fine acidity and mineral elements. Showing concentration, this is tightly wound yet offers tension and lightness, with a chalky mineral essence on structured, sea breeze finish. Best from 2026 through 2032. 250 cases made.”
