Head på hemsidan:
Vitt vin

2023 Sonoma Coast Estate Chardonnay, DuMOL Estate Vineyards

nr 9368701

På DuMOL handlar allt om passion, dedikation och känsla för detaljer. Med varsam hand skapar vinmakaren Andy Smith viner att förföras av – hans viner har länge gått under radarn eftersom de enbart säljs via mailinglistor och till utvalda topprestauranger. Nu finns de äntligen i Sverige – här i form av deras enastående Estate Chardonnay.  James Suckling: 97 poäng

Pris 999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt
Lanseringsdatum04/09/2025

Beskrivning

Producent
DuMOL Estate Vineyards

Ursprung
Sonoma Coast

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är ungdomligt vibrerande, smakrik och ännu i sin linda. Fullspäckad med aromer av färsk ananas, lemon curd, nejlika, gröna äpplen, kamomillte, ingefära, hasselnötter, flinta och krutrök. Kroppen är fyllig men smidig, exotisk och finessrik med en tilltalande sälta. Stilla havets vindar har samlat sin råstyrka i vinet och gett det en känsla av terroir och attityd – kristallklart fjällbäcksren med en obestridlig touch av värme, generositet och drickglädje.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 10 grader celsius i stora kupor.

Om produkten

På DuMOL handlar allt om passion, dedikation och känsla för detaljer. Med varsam hand skapar vinmakaren Andy Smith viner att förföras av – hans viner har länge gått under radarn eftersom de enbart säljs via mailinglistor och till utvalda topprestauranger, men nu finns de äntligen i Sverige. DuMOL är resultatet av ett samarbete mellan Kerry Murphy och Michael Verlander som slutligen kom att bli en trio då den talangfulle vinmakaren Andy Smith anslöt sig till projektet. Sedan 1996 har man skapat enastående viner av framför allt pinot noir och chardonnay, men även gårdens viognier, syrah och cabernet sauvignon är mer än väl värda att prova.

DuMOL är beläget I den sydvästra delen av subregionen Russian River Valley i välkända Sonoma Valley. De 25 hektaren tas om hand enligt biodynamiska principer och vingårdarna ligger i östliga sluttningar där de åtnjuter strålarna från den värmande morgonsolen när den daliga dimman lättar. Geografiskt ligger man nära Stilla Havet i en så kallad ”cool climate”-zon där de svala morgnarna leder in i behagligt tempererade eftermiddagar där man då och då kan känna den kyliga havsvinden.

2023 Sonoma Coast Estate Chardonnay är elfte årgången från familjens lilla vingård Kearny Estate Vineyard. Chardonnaydruvorna består av Mt Eden-kloner med en snittålder på 16 år och skördades den tredje september. Den efterföljande fatlagringen ägde rum i 11 månader i 33% ny ek från Frankrike och resterande del i stora fat, så kallade puncheons. Innan buteljering fick vinet vila i ytterligare 6 månader i ståltankar. Enbart 775  lådor gjordes årgång 2023.

Vinmakaren Andy Smith om vinet: ”As is customary, our DuMOL Estate Vineyard Chardonnay is the most dynamic, complex and cerebral white wine of the vintage— which is not to say that it lacks deliciousness, but simply that its fruit has a naturally savory, botanical focus. This small, shaded vineyard parcel, planted to high vine density, is surrounded by the aromatic coastal forest, and this has a huge impact on the wine’s aromas and flavors—that’s terroir in action. What we get are sweet herbal notes of tarragon and sage, white pepper and dried mint, bay laurel and chalky freshness. It’s a wine of great nuance and detail which has incredible intensity of lemon and lime fruits, oily textural richness, and brisk mineral acidity. A true wine of its coastal Sonoma origins. ”

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 97 poäng ”Laser-focused on citrus flavors and offering brilliant, bracing acidity that makes it feel so linear and fresh. Lemon zest, lime curd and a bit of green apple freshness, then chalky minerals and white pepper as you keep sipping. An amazingly fresh wine with a low pH more likely in a German riesling. Drinkable now, but best from 2029.”