Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2023 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel, Joh. Jos. Prüm
nr 7739601Ovanlig Joh. Jos. Prüm-allokering av deras toppvin Wehlener Sonnenuhr i goldkapselvariant från enastående Moselårgången 2023. Ett vin att lagra under ett halvt sekel eller mer. Blott 48 flaskor har kommit till Sverige.
The Wine Advocate: 99 poäng
James Suckling: 99 poäng
Pris 1399 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Doften har ett elektriskt ungdomligt första intryck med perfekt avvägda toner av grillad citrus, solmogen mango, höstens finaste äpplen och färsk aprikos kompletteras av kryddiga toner i form av saffran, ingefära och exotiska kryddor. Smaken är krämigt fyllig med en imponerande syra som möter upp restsötman i vinet på ett sömlöst sätt. Eftersmaken är lång och intensiv med balanserade aromer av såväl det exotiska som det kryddiga.
Passar till
En spätlese har snäppet mer mustvikt än en kabinett och har därför en finstämd restsötma som gör vinet till en perfekt aperitif, som också excellerar tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till rätter med heta och kryddiga inslag som till exempel ceviche, eller curry. Framförallt är det en gudalik kombination till fisk som serveras som sashimi.
Lagringspotential
Från nu till 2085
Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.
Om produkten
Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.
Wehlener Sonnenuhr har fått sitt namn från det solur som förfadern Jodocus Prüm lät resa i vingården år 1842 för att ge vingårdsarbetarna en bättre känsla för vad klockan var. Detta vingårdsläge har i det närmaste perfekta växtförhållanden för riesling och ligger strax nedströms från vingården Graacher Himmelreich. Vingårdens historia är därför tätt sammankopplad med familjen Prüm – som äger hela fem hektar av den majestätiska vingården. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar vilket är räddningen under varma och torra somrar. Vingården är den brantare utav de två nämnda (med hisnande 70 graders lutning) och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich. Vinerna definieras av oemotståndliga toner av stenfrukt, mineral, djup och längd som verkligen kommer till sin fulla rätt med lagring. Stuart Pigott skriver “Joh Jos Prüm’s Sonnenuhrs are classic examples of the way in which the best Mosel wine’s natural sweetness magnifies, rather than obscures, their character.”
Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!
Termen ”Goldkapsel” – som man ibland ser förkortat med benämningen ”goldcap” är en vinterm som inte är exakt definierad av Tyska vinlagar men som används för att utmärka en vingårds allra bästa viner inom ett specifikt prädikat och som används främst för ausleseviner. För att förstå konceptet bättre behöver vi backa tillbaka till 1971. Före denna tid fanns fyra erkända nivåer för ausleseviner i Tyskland: ”Auslese”, ”Feine Auslese”, ”Feinste Auslese” och ”Hochfeine Auslese” – ju längre namn desto högre andel botrytis, desto lägre produktion och desto högre kvalitetsnivå, komplexitet och lagringsbarhet. I ett försök att förenkla detta, något krångliga system, gick det styrande organet in och förbjöd alla kategorier utom just ”Auslese” som från och med nu skulle innefatta samtliga av de tidigare auslesekategorierna. Det här ledde till stor frustration, särskilt hos Moseldalens mest högkvalitativa producenter som under lång tid förfinat sitt hantverk att välja ut perfekt mogna druvor till de olika kategorierna och nu snuvades på möjligheten att på etiketten visa skillnaden på sina ausleseviner vilket många ansåg var önskvärt eftersom just auslese har det största spannet av potentiell mustvikt enligt den tyska Oechsle-skalan. Hur skulle man nu kunna visa detta för sina kunder efter att de gamla termerna förbjudits år 1971? Man skapade helt enkelt en helt ny terminologi för att gå runt problemet! Den mest erkända metoden – som även Joh. Jos. Prüm använder sig av – är att med hjälp av färgen på foliet på flaskans hals särskilja de olika nivåerna. En vit etikett indikerar de med minst botrytis vid skörd medan de högt eftertraktade guldhalsarna ”goldkapsel” innebär att vinet har en hög andel botrytis och därmed högre koncentration och kvalitet. Andra liknande metoder innefattar att visa upp olika antal stjärnor på etiketten eller att använda sig av olika lotnummer, dessutom finns det många vinerier som har guldhalsar på ALLA sina flaskor – därmed är inte systemet alltigenom enkelt att förstå och man gör bäst i att läsa på hur det funkar hos varje enskild producent. I fallet Joh. Jos. Prüm är det således guldkapsylen som används som en tydlig markör. De vill själva att man ska se Goldkapsel-vinerna som en sorts Limited Edition Auslese som gjorts på hårt selekterade druvor med koncentrerad must och en stor andel botrytis och som anses ha en extra lång lagringsbarhet. Med årens lopp kommer den ungdomliga sötman att ge vika för elegans, harmoni och en smakprofil vars djup är svår att matcha. Joh. Johs. Prüm skapar enbart Goldkapsel-viner under särskilt utvalda år.
Vill du veta mer om årgången? Läs vår Tyska årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
The Wine Advocate (Stephan Reinhardt): 99 poäng
”The 2023 Wehlener Sonnenuhr Auslese (Gold Capsule / Auction) opens with a very intense but elegant and delicate as well as flinty bouquet with smoked fruit aromas. Very refined and highly elegant on the palate, this is a super finessed and filigreed, weightless, crystalline and irresistible Auslese with a long, intense yet always refined and stimulating saline finish. A fabulous Auslese indeed!”
James Suckling: 99 poäng
”One of the great Mosel Auslese masterpieces of modern times, this has all the floral splendor of the Wehlener Sonnenuhr vineyard site on the medium-bodied palate, through which an extremely delicate thread of floral honey flows. Then the exotic fruit aromas cascade over you at the extremely long and precise finish. Perfect balance makes this seem much less sweet than it really is. Limited production. Drink or hold.”