Head på hemsidan:
Rött vin

2024 Beaujolais Splendeur Nature, Mommessin

nr 7659001

2024 Beaujolais Splendeur Nature är en ekologisk odlad Beaujolais från Mommessin, en viktig spelare i Bourgogne och Beaujolais sedan 1800-talet. En mycket fin representant för druva och ursprung som passar utmärkt till såväl mat som att njuta som den är.
Concours des Grands Vins du France 2025: GOLD

Pris 139 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 2 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Ekologiskt certifierat

Beskrivning

Producent 
Mommessin

Ursprung
Beaujolais AOC

Druvor
100% gamay

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en inbjudande och elegant doft av hallon, jordgubbar, mörka körsbär, örter, mineral och kryddor. Smaken är ung, frisk och fruktig med elegant och klunkvänlig struktur och en uppiggande fräschör. Avslutet är friskt och påtagligt ungdomligt med en lång eftersmak.

Passar till
Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Socker: 0,1 gram/100 ml. Lufta vinet någon timme och servera det svalt. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Mommessin grundades av Jean-Marie Mommessin år 1865 i kommunen Cluny i södra Bourgogne som ett negocianthus med fokus på såväl vin som andra sorters alkohol. Man kom tidigt att förvärva en byggnad vid namn Grange Saint-Pierre som tidigare var en del av benediktinklostret i Cluny. Som en hommage till byggnadens religiösa förflutna beslutade man att nyttja en Sankt Peters gyllene nyckel som husets vapen. Efter en nästan hundraårig närvaro i Bourgogne och Mâconnais flyttade Mommessins huvudkontor slutligen till Quincié-en-Beaujolais. 1997 förvärvades Mommessin av Boisset-gruppen som sedan dess har fortsatt husets tradition av att producera exceptionell Beaujolais med inspiration från grannarna i norr.

Mommessin producerar viner från ett stort antal appellationer i Beaujolais, allt från generisk Beaujolais, Beaujolais Blanc och Beaujolais Nouveau till vingårdsspecifika viner från de olika Cru-byarna. Bland Cru-byarna finner vi bland andra Côte de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent och Saint-Amour. Druvmaterial kommer från en blandning av egna odlingar och ungefär 100 långtidskontrakterade vinodlare varav vissa har haft kontrakt med Mommessin i över 100 år. Med chefsvinmakaren Florent Georger  bakom rodret producerar Mommessin ett brett urval av viner med allt från juicigare viner som produceras med hjälp av macération carbonique (att man låter druvorna jäsas utan att krossas – typisk metod för beaujolais) till viner som produceras i mer burgundisk stil med mera traditionell vinmakning.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Mommessins 2023 Beaujolais Splendure Nature kommer från tre särskilt utvalda ekologiskt odlade parceller. Två av dessa har en jordmån bestående av hård kalksten och märgel med stensluttningar med såväl lera som flinta, medan den tredje vingården har en jordmån bestående av granit och vulkaniska stenar ovanpå skiffer. Rankornas snittålder är 45 år som tas om hand med minutiös noggrannhet för att undvika sjukdomar som svampangrepp. Endast lätt plogning sker för att hålla markens mikrobiotiska mångfald vid liv. Detta är ett helt nytt vin i Mommessins portfölj där målet, som vinmakaren Florent Georger hade i sikte, var att skapa en ekologisk certifierad Beaujolais till ett oslagbart pris som också skulle ha alla smakattribut man förknippar med en riktigt bra ”Bojo”. Ärligt, rent och matvänligt i en generös stil som knockar även den mest svårflörtade.

Vid vinifieringen användes nästan uteslutande hela klasar, som jäses i betongtankar och ståltankar. Vinet macererades under 8-10 dagar och genomgick därefter den så klassiska kolsyrejäsningen som pågick under ytterligare 5-8 dagar. Vinet lagrades därefter 8 månader på tank innan buteljering som sker efter en varsam filtrering. Socker: 0,1 gram/100 ml.

Vinexperternas omdömen

Concours des Grands Vins du France 2025: GOLD