Vitt vin

2024 Secateurs Chenin Blanc, Badenhorst Family Wines

nr 7985901

Smått legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. Secateurs Chenin Blanc är Adi Badenhorsts förtjusande vita instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar med gamla rankor. Vinet lagras i sju månader på gamla fat. Resultatet är ett lysande matvin till en snäll prislapp. Tim Atkins MW: ”Best Value White of the Year 2024”

Pris 149 kr 159 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Badenhorst Family Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
98% chenin blanc, 1% palomino och 1% av en hemlig druvsort som Adi inte avslöjar

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Frisk och generös doft av gula och gröna äpplen, melon, örter, sten, solmogen citron, nötter och mineral. Smaken definieras omedelbart av sin krispiga syra och runda kropp. Vinet komplext med fin intensitet i frukten, finstämd balans och ett långt fruktigt avslut.

Passar till
Fisk, fågel eller rätter med fläsk – fungerar utmärkt till grönsaksbaserade rätter och är en god följeslagare till buffématen

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Se Adi prata om Secateurs Chenin Blanc
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Secateurs Chenin Blanc görs druvor från egna gården Kalmoesfontein, belägen på norra delen av Paardeberg Mountain. En liten del av druvorna kommer också från granngårdar med expetionell frukt från gamla rankor, planterade på 60- och 70-talet. Vinet består av till största delen chenin blanc och en liten, liten andel palomino.  Samtliga rankor är obevattnade och lågavkastande med cirka 4 ton per hektar. Vinet hanteras på samma sätt som gårdens prestigeviner, det vill säga att druvorna hanteras som hela klasar (vita, såväl som blå) utan att vare sig avstjälkning eller krossning sker. Vinet förs direkt till gamla fat och betongkar där jäsningen får pågå länge, upp till 4 månader.  En liten del av druvorna macererar även på skalet för att addera extra textur. Vinet lagras därefter i sju månader på gamla fat tillsammans med sin jästfällning, där fatens storlek varierar, upp till 4000 liters foudres. Inga tillsatser sker under vinmakning och endast en liten del sulfit tillsätts i samband med jäsningen.

Vinexperternas omdömen

South Africa Special Report 2024, Tim Atkins MW: 90 poäng ”Best Value White of the Year 2024. People rightly get excited about Adi Badenhorst’s single parcel wines, but the man is also a
master at producing value-for-money offerings like this Swartland Chenin Blanc from lowyielding
vines. Pear, citrus and boiled sweet flavours are lifted by acidity from splashes of Semillon and Grenache Blanc.”