Vitt vin

NV Côtes du Jura Grand Héritage Tradition, Domaine Maire

nr 5334001

Domaine Maires klassiskt strukturerade Jura – delvis vinifierad enlig den traditionella metoden sous voile – är ett smakrikt och komplext vin, perfekt till mat och ostbrickan.

Pris 259 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Maire

Ursprung
Côtes du Jura AOC

Druvor
80% chardonnay, 20% savagnin

80Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften erbjuder en perfekt balans mellan elegans och finess från chardonnaydruvorna som bidrar med aromer av vita blommor, citrus och äpplen tillsammans med de nötigt rostade tonerna av mandel och hasselnöt från savagnindruvorna. Smaken är frisk och fyllig med en utsökt balans och en stor urpsrungstypicitet. Eftersmaken är lång och nötig.

Passar till
Den klassiska matchningen till ett vin från Jura är den lokala osten Comté, men detta vin passar även utmärkt till smakrika rätter av fisk och kyckling.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information

Om produkten

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire – Tryffelsvinets första producent i området – med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande imperium som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Allt tyder på att Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer måste ha varit när han skänkte 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion vilket innebär att Domaine Maire innehar en signifikant bit av Juras planteringsareal. Vi ser med spänning fram emot att se vad framtiden har att bringa för Domaine Maire.

NV Côtes du Jura Grand Héritage Tradition tillhör egendomens Grand Héritage-serie, där målet är att porträttera den historiska, autentiska stilen av vin som gjort Jura känd. Vinet är således delvis gjord enligt den traditionella tekniken Sous Voile. Namnet översätts till ”under slöjan” och refererar till det flortäcke som naturligt bildas på den gröna druvan savagnin i fat som inte fyllts hela vägen upp. Slöjan skyddar vinet från att bli angripen av andra bakterier under den oxidativa lagringen och bidrar med nötiga aromer och en rustik stil till vinet.

Druvorna kommer från egendomens bästa lägen och förs till tankarna med hjälp av gravitationen. Jäsningen sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur (20- 22°C). Vinet består av 80% chardonnay och 20% savagnin där merparten av chardonnaydruvorna lagrats i ståltankar i 2-3 månader och resterande del i ekfat under 2-3 månader. Merparten av savagnindruvorna vinifierades sous voile på ekfat i 8-12 månader medan vissa delar legat på fat i både 2 och 3 år (och en liten andel upp till 6 år).

Vinet är klassat som en så kallad ”non vintage” (NV) för att – precis som i champagne – uppnå en enhetlig smak år efter år; i detta fall den utsökta oxiderat nötiga stilen. Det åstadkoms genom att blenda savagnin-vin i olika mognadsstadier (som legat sous voile i 1-6 år) med chardonnay från senaste årgången. Eftersom vinet innehåller 20% savagnin (med olika ålder) får vinet enligt lag inte uppge en specifik årgång på flaskan då ett vin måste innehålla 85% av en årgång för att detta skall tillåtas. Detta är en del av gammal tradition i Jura (och också en anledning till att vinets namn innehåller ordet Tradition) – och är en av grundstenarna i vinmakningen av områdets mest kända vin – Vin Jaune – där savagnindruvorna ligger minst 62 månader sous voilé.