Vitt vin

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

nr 5223401

Härligt bubbel från producenten Guy Amiot där 40% chardonnay, 40% pinot noir och 20% aligoté gifter sig till ett enastående vin som passar sig utmärkt som aperitif eller lättare fisk och kött-rätter.

Pris 169 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Guy Amiot

Ursprung
Cremant de Bourgogne AOC

Druvor
40% pinot noir, 40% chardonnay och 20% aligoté

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserat och smakrikt vin med inslag av mogen citrus, gröna äpplen, kex och mineraler. Intensivt och långt avslut med elegans, härligt stram med klingande fokuserad syra och härligt krämig mousse.

Passar till
Alldeles utmärkt som aperitif, till lättare snacks och smårätter eller till elegantare rätter av fisk/skaldjur/kyckling, eller varför inte till en härlig sommarsallad?

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader

Om produkten

År 1920 förälskade sig parisarna Arsène och Flavie Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämde sig för att köpa hus och land. Det skulle med tiden visa sig bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Arsène och Flavie kom år 1920 över ett par Premier Cru-lägen i Chassagne-Montrachet, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet. Detta utgör basen till familjens historia som vinmakare. Arsène och Flavie skaffade sig så småningom en vinkällare i Paris där de sålde och levererade viner till de prominenta hemmen och skaffade sig en stor kundbas. Under 1930- och 1940-talet hade familjen, tack vare deras ihärdighet, möjlighet att köpa ytterligare ett par premier cru-lägen och egendomen växte sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det var också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är huvudpersonerna bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

Druvorna till denna Crémant de Bourgogne kommer från området kring byn Chassange-Montrachet och kring Côte de Beaune. Druvorna har pressats försiktigt varefter musten har lämnats för att sedimentera i 24 timmar och sedan fermenterats i tankar av rostfritt stål. Vinet genomgår den andra fermenteringen på flaskan och ligger mellan 16-18 månader tillsammans med sin jästfällning.