Head på hemsidan:
Mousserande vin

NV Vouvray Méthode Traditionnelle Extra Brut, Vigneau Sélection

nr 7916901

Syskonduon Vigneaus stilrena NV Vouvray Extra Brut är ett förstklassigt bubbel från Loire, som gjord för att matcha med fisk, skaldjur och goda vitmögelostar.

Pris 179 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum29/09/2025

Beskrivning

Producent
Vigneau-Chevreau

Ursprung
Vouvray AOC

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande doft med toner  av gula äpplen, aprikos, vita persikor och citrus, brioche och kritig mineral. Smaken är torr och frisk med läckert integrerad mousse och en lång, krämig eftersmak.

Passar till
Läckert på egen hand men passar även perfekt till  fisk- och skaldjursrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Servera vid 8 grader.

Om produkten

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de fem ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 33 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

Utöver de viner som bröderna producerar på sina egna ekologiskt odlade vingårdar (Domaine Vigneau-Chevreau), så köper de in druvor och vinifierar under namnet Vigneau Sélection. Dessa viner är inte ekologiskt klassificerade likt domänvinerna men vinifieras med samma känsla för detalj och kvalitet.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

NV Vouvray Méthode Traditionnelle Extra Brut görs på druvan chenin blanc. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt. Juicen får sedan vila i 24 timmar innan den börjar jäsa. Samtliga druvor kommer från samma årgång, trots det väljer man att kalla den för Non Vintage (NV). Vinet får en andra jäsning på flaska och ligger i 18 månader på sin jästfällning innan degogering. Den svala temperaturen (13 ° C) i källaren säkerställer en långsam jäsning och främjar bubblornas finess.

Om appellationen Vouvray AOP för mousserande viner

Vouvray är en appellation belägen på den högra stranden av Loirefloden, strax öster om staden Tours. Här är det chenin blanc som regerar – den enda tillåtna druvan – och det är just chenin som gör Vouvray till något alldeles speciellt. Druvan är känd för sin höga syra, sin förmåga att spegla terroir och sin otroliga mångsidighet. I Vouvray kan den uttrycka sig i allt från knastertorra stilla viner till ljuvligt söta dessertviner, och inte minst i mousserande form.

Appellationen grundades redan 1936 och omfattar idag cirka 2 200 hektar vinodlingar på kalkstensjordar med inslag av lera och flinta. De mousserande vinerna görs nästan alltid enligt méthode traditionnelle, med en andra jäsning på flaska precis som i Champagne. För den fullt ut mousserande stilen ”mousseux” krävs minst 12 månaders lagring på jästfällningen och ett flasktryck på minst 3,5 bar, medan ”pétillant” är en lättare mousserande variant med ett tryck på 1-2,5 bar. Skördeuttaget är begränsat till 52 hl/ha, och alkoholhalten måste uppgå till minst 9 %.

Sötmanivåer:
Brut nature / zéro dosage: 0-3 g/l
Extra Brut: 0-6 g/l
Brut: upp till 12 g/l
Demi-sec: 17-32 g/l
Moelleux: över 45 g/l (mest för stilla viner)

Resultatet blir mousserande viner som kombinerar frisk syra med toner av äpple, päron, citrus och kaprifol – ibland med en hint av honung eller bivax vid mognad. Till skillnad från Champagne är uttrycket ofta mer fruktigt och blommigt, men alltid med en tydlig mineralitet och en seriositet som gör Vouvray till ett av de mest intressanta alternativen bland världens mousserande viner.

Vinexperternas omdömen