Vitt vin

2023 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

nr 7559101

Krispiga 2023 Riesling Tradition från skicklige femfaldige rieslingmästaren Philipp Kuhn är ett av Vinklubbens mest omtyckta viner. Nu med ny etikett!
Vinbanken: ”BÄST I TEST”

Pris 195 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Philipp Kuhn

Ursprung
Pfalz

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
11,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Aromatisk och stor doft med en läcker, fruktsöt ton där du hittar stenfrukter som gröna äpplen, vita persikor och päron, papaya, samt lime och inslag av mineral. Vinet är aromatiskt med en stor smak. Vinet har en mycket bra balans, och tack vara den höga syran lyfts frukttonerna hela vägen från mitten till avslutet.

Passar till
Passar mycket bra som aperitif och sallader, samt rätter av fisk och kyckling. Vinet passar också utmärkt till skaldjur, skagenröra, och olika pastarätter som penne med krämig vitvinssås och rökt lax, spagetti carbonara eller linguine med krämig sås, räkor och avocado.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information

Om produkten

Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. Sedan Philipp Kuhn tog över familjeföretaget har det bokstavligen talat strösslats priser över hans viner. År 2021 utsågs han för femte gången till ”Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Weingut Philipp Kuhn utsågs dessutom till WEINGUT DES JAHRES 2022 av Tysklands ledande vinkritiker Gerhard Eichelmann som varje år utser landets bästa vingårdar. En mycket välförtjänt titel till Philipp och hans team, som varje år levererar viner av absolut världsklass!

Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget –  alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin. Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Här bidrar Rhenfloden med värme och regionen åtnjuter drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Sedan årgång 2018 är samtliga viner vegancertifierade och från och med årgång 2024 är egendomen helt ekologiskt certifierad.

Druvorna som ingår i 2023 Riesling Tradition växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim: kalksten, löss och kvartssand. Maximalt skördeuttag är 75 hl per hektar. Alla druvorna plockas för hand, och på så sätt reducerar man risken för oxidation eller bakterietillväxt som kan ge både oönskad färg och smaker. Efter att stjälkarna avlägsnats ligger musten kvar ett tag och macererar (lakar ur) smak- och aromämnen från skalen. Sedan skickas allt vidare till de pneumatiska pressarna och pressas skonsamt. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt. Den efterföljande jäsningen sker i täta ståltankar och resultatet är ett krispigt och tilltalande vin som passar både i eget majestät och till mat. Restsötma: 0,5 gram socker per 100 ml. Syra: 7,9 gram per 100 ml.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-09-05): 90 poäng ”Ungt och stramt med gröna äpplen, gråpäron, citrusskal, lime, krossad sten, grapefrukt, krispiga mineraler, underbar syra och elegant sälta. Påtagligt svalare och stramare än årgången 2022. Även om 2023:an är ungt tillknäppt känns detta som ett vin som om några månader kommer att vara lysande. Servera till smörstekt, panerad abborrfilé med skirat smör, färskpotatis och pesto på gröna ärtor.”

Vinlepp, Dan Lepp (2024-09-02): ”Pricksäker balans mellan fruktsötma och pangig syra med ett väldigt brett användningsområde. Finns i BS utan kollikrav.”