Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja
Ansjovis får upp sältan i såsen och ger en härlig smak åt den bakade torskryggen. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Gör såhär
1. Börja med gräslöksoljan. Värm oljan till ca 37° och mixa slät tillsammans med gräslök.
2. Häll gräslöksoljan en sil med hushållspapper. Låt rinna av och spar till senare.
3. Rör ihop vatten och salt, lägg fisken i lagen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 80°.
Vitvinssås
1. Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften på svag värme, ca 30 min.
2. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök och lagerblad i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vinet och koka ner till hälften, ca 30 min.
3. Sila vinblandningen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. 4. Tillsätt grädden och koka upp såsen. Hacka ansjovisfiléerna. Smaka av såsen med ansjovis, citron och muskotnöt.
Torskrygg
1. Ta upp fisken från lagen, skölj och torka av. Skär fisken i 4 lika stora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
2. Smörj ett bakplåtspapper med 1 msk smör och täck fisken.Tillaga i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45-50°, ca 35 min.
Karamelliserad lök och svartkål
1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör på låg värme under omrörning tills den blir karamelliserad, ca 10 min.
2. Skär svartkålen i små bitar och fräs i smör, salta.
Servering
Servera fisken med karamelliserad lök, svartkål, vitvinssås och toppa med gräslöksoljan. Pressad potatis är gott till.
receptkreatör: Filip Fastén och Arla
Originalrecept: Bakad torskrygg med vitvinssås och gräslöksolja
Ingredienser
600 g Skinnfri torskrygg, skreitorsk
9 dlVatten
1 dl Salt
Vitvinssås
4 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 lagerblad
3 dl vitt vin
1 msk Arla® svenskt smör
2 ansjovisfiléer
saften av ½ citron
1 krm riven muskotnöt
Gräslöksolja
1 dl matolja
1 kruka färsk gräslök
Karamelliserad lök
3 gula lökar
1 msk osaltat smör
Svartkål
100 g rensad svartkål
2 msk Arla® svenskt smör
½ tsk salt