Recept

Beef Wellington

Beef Wellington är en riktigt god och lyxig festrätt. Oxfilén bakas in i smördeg med en fyllning av svamp och anklevermousse. Denna klassiker serveras med underbar madeirasås och rotselleripuré.

Gör såhär

  1. Putsa oxfilén. Salta och peppra. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom ca 1 min. Låt svalna.

Fyllning:

  1. Putsa och skär all svamp i mindre bitar. Plocka timjanbladen och skiva vitlöken.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek all svamp ca 5 min. Tillsätt smör och vitlök. Stek ytterligare 5 min. Häll på madeira och sjud 3-4 min till.
  3. Mixa lite slarvigt med stavmixer. Blanda ner timjanbladen och smaka av med salt och peppar.

Montering:

  1. Kavla ut smördegen på mjölat bakbord till en storlek som passar runtom köttet. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  2. Bred anklevermousse över smördegen. Fördela svampen över moussen och lägg köttet mitt på. Vik smördegen runt hela köttbiten och lägg den med skarven neråt i en ugnsform.
  3. Pensla runtom med uppvispat ägg och ställ kallt 30 min. Värm ugnen till 200°. Skär små snitt i smördegen och sätt in en köttermometer i den tjockaste delen.
  4. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°, ca 30 min. Låt vila minst 10 min innan beef wellington skärs i fyra skivor med vass kniv.

Rotselleripuré:

  1. Skala och skär rotsellerin i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Bryn smöret i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp.
  3. Häll bort vätskan från rotsellerin och lägg ner den i gräddblandningen. Låt stå under lock ca 5 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.

Madeirasås:

  1. Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med madeira, vatten, fond, tomatpuré och peppar tills hälften återstår. Sila såsen och häll tillbaka till kastrullen.
  2. Vispa ner majsstärkelsen utrört i lite vatten. Låt koka ca 2 min. Vispa ner smöret i klickar.
  3. Servera Beef Wellington med selleripuré och madeirasås.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 60+ minuter

Ingredienser

4 personer

Kött:
500 gram oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
200 gram smördeg
1 ägg
50 gram anklevermousse (kan uteslutas)

Fyllning:
150 gram trattkantareller
150 gram skogschampinjoner
½ kruka färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2msk smör
½ dl Madeira
Salt och svartpeppar

Rotselleripuré:
5000 gram rotselleri
50 gram smör
3 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar

Madeirasås:
2 schalottenlökar
2½ dl Madeira
2 dl vatten
4 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
10 svartpepparkorn
1 msk majsstärkelse
100 gram smör

Kryddiga och sofistikerade röda viner

2016 Château Tour Sieujean

Bordeaux299 kr
95poäng

2016 Radici Taurasi, Mastroberardino

Kampanien359 kr
95poäng

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte499 kr
94poäng