Recept

Crostini med kycklinglevermousse

Kycklinglevermousse är lyxigt god men enkel att göra. Det är dessutom ett mycket prisvärt alternativ till exklusiv ank- eller gåslevermousse. En klick på crositini bli ett perfekt tilltugg.

Gör såhär

  1. Skär levern i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och ansjovis. Krossa enbär och lagerblad med salt i en mortel. Stek lever, lök och vitlök gyllenbrunt i smör. Blanda ner ansjovis, tomatpuré, konjak, enbärskrosset, peppar och rosmarin. Låt koka 2-3 min. Låt blandningen svalna och mixa den i en matberedare. Klicka ner smöret och mixa till en slät smet. Låt svalna.
  2. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl 2-3 tim.
    Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Koka upp vin och socker och koka ihop tills ca ¾ dl återstår. Lägg i äppelklyftorna och låt sjuda 2-3 min. Låt klyftorna kallna i lagen.
  3. Lägg en klick kycklinglevermousse på varje crostini, toppa med äppelklyftor och garnera med rosmarin.

Tips! Det går utmärkt att använda fryst kycklinglever, som kan vara lättare att få tag i. Låt den tina innan du steker den.
Färsk rosmarin kan bytas ut mot ½ tsk torkad.
Portvin kan bytas ut mot druvjuice.
Crostini kan bytas ut mot rostade baguetteskivor.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Crostini med kycklinglevermousse

Ingredienser

30 stycken
tillagningstid: 60+ minuter

300 g kycklinglever
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 ansjovisfiléer
3 enbär
1 lagerblad
2 krm salt
1 msk tomatpuré
1½ msk konjak
1 krm svartpeppar
1 msk grovhackad färsk rosmarin
2 msk Arla® svenskt smör
1 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
2 röda äpplen
1½ dl portvin
½ dl strösocker

Halvtorra och friska vita viner

årgång slut

2022 Estate Riesling, Paul Cluver

Elgin165 kr