Recept

Dill- och kummingravad lax

En klassisk rätt som fungerar som förrätt och plockmat. Som annan gravlax serveras denna gärna med gravlaxsås och rostat bröd.

Gör såhär

  1. Torka av laxen, dela den i 2 bitar.
  2. Mortla kummin och blanda med socker och salt.
  3. Gnid in blandningen på laxen, lägg i en plastpåse tillsammans med dillen.
  4. Låt grava 1-2 dagar i kylen och vänd påsen 2 gånger under tiden. Häll av lagen och skrapa av kryddorna.
  5. Skiva laxen i tunna skivor.
  6. Rör ihop gravlaxsås med crème fraiche.
  7. Servera med gravlaxsåsen tillsammans med rostat bröd.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

För 8 personer

1 kg laxfilé med skinn
1 msk hel kummin
3 msk strösocker
3 msk salt
1 dl grovhackad färsk dill
1,5 dl gravlaxssås
1/2 dl crème fraîche

Rekommenderade viner

Krispiga och torra vita viner