Recept

Dill- och kummingravad lax

En klassisk rätt som fungerar som förrätt och plockmat. Som annan gravlax serveras denna gärna med gravlaxsås och rostat bröd.

Gör såhär

  1. Torka av laxen, dela den i 2 bitar.
  2. Mortla kummin och blanda med socker och salt.
  3. Gnid in blandningen på laxen, lägg i en plastpåse tillsammans med dillen.
  4. Låt grava 1-2 dagar i kylen och vänd påsen 2 gånger under tiden. Häll av lagen och skrapa av kryddorna.
  5. Skiva laxen i tunna skivor.
  6. Rör ihop gravlaxsås med crème fraiche.
  7. Servera med gravlaxsåsen tillsammans med rostat bröd.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

För 8 personer

1 kg laxfilé med skinn
1 msk hel kummin
3 msk strösocker
3 msk salt
1 dl grovhackad färsk dill
1,5 dl gravlaxssås
1/2 dl crème fraîche

Krispiga och torra vita viner

2019 The Mira Sauvignon Blanc, Uva Mira

Stellenbosch199 kr

2019 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr

2020 Château Bonnet Blanc, André Lurton

Bordeaux95 kr

2020 Fiano di Avellino, Mastroberardino

Kampanien169 kr