Vitt vin

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

nr 203201

2022 Simonsig Chardonnay är ett torrt vin med smakrik, generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra vilket gör den perfekt till fisk och kyckling. Ny etikett – samma goda innehåll! Vinbanken: ”Bästa köp”

Pris 99 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften finns ett ungt och fruktigt anslag med toner av gula äpplen, tropisk frukt som ananas, litchi och mango, samt apelsin, kryddnejlika och hint av fat. Torr och medelfyllig smak med fin rondör och insmickrande, generös fruktighet. Vinet har en fin balans mellan frukt och syra med härligt fylliga toner.

Passar till
Smakrika fisk- och kycklingrätter, gärna med grill-eller stekyta.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Första årgången av Simonsig Chardonnay såg dagens ljus 1978. I årgång 2022 har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner från Bourgogne. Vinet genomgick ingen malolaktisk jäsning och har lagrats på 35% nya franska fat i 9 månader tillsammans med sin jästfällning för ökad komplexitet. Resultatet är ett mycket användbart allround-vin som passar såväl till aperitif som till fisk och kyckling.

Vinexperternas omdömen

Vinguiden, Anders Melldén (2024-04-26): ”Tropiskt fruktig med tydligt fatrostad ton och viss smörighet. Lättgillat till smörstekt fisk.”

DinVinguide/Dryckeslistan (Topplista vecka 15, 2024): ”SILVER. Mogen stenfrukt, fräsch citrus och lätt kryddiga fat ingår i nya årgången av klassikern från Simonsig i Sydafrika. Alltid ett säkert köp, och alltid lika gott till grillad lax, ljust kött och vårens primörer.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-40-08): ”Vinbankens stora topplista över bästa chardonnay på Systembolaget 2024 – bäst i prisklassen 99-149 kronor: första plats. Friskt och generöst med gula äpplen, stenfrukter, citron, ananas, nötter, brynt smör, salvia, rökiga fat och åtstramande limesyror och en tydlig sälta i eftersmaken. Ett välkomponerat vin till lite pengar som levererar över prisnivån och som dessutom passar till en bredd av rätter. Servera till allt från vit grillad fisk med vitvinssås till pasta med fläskfilé.” 

Expressen/Allt om Mat, Gunilla Hultgren Karell (2024-03-15): ”10 viner som borde kosta mer än vad de gör:Smakrikt med drag av tropiska frukter, vanilj och en lätt smörighet. Frisk syra som balanserar snyggt. Gott till kycklingschnitzel med brynt salviasmör.”

WineTable, Pär Strömberg (2024-03-12):  ”Fyllig och fet textur med stram syra och kaxig mineralitet.”