Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Gräddmjölkskokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm
Kummel är en god och mager fisk med vitt, fast kött som passar utmärkt att tillaga i ugn. Fisken går att byta ut mot t ex torsk, kolja eller sej.
Gör såhär
Gräddmjölkskokt kummel
- Sätt ugnen på 50°. Koka upp gräddmjölk, timjan och salt. Lägg bitarna av kummel i en liten ugnssäker form.
- Häll över gräddmjölksblandningen och täck formen med folié.
- Baka i ugnen ca 40 min tills fisken har en innertemperatur på 50°. Ta ut formen och låt fisken vila i formen.
Potatiskräm med purjolök
- Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen.
- Tvätta purjolöken och strimla den fint. Koka den 2-3 min i vatten, häll av.
- Klicka ner smöret och gräddfilen i potatisen. Salta och vänd ner purjolöken.
Champagnesås
- Skala och hacka lök och palsternacka. Fräs lök, palsternacka och pepparkorn i ca 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinäger och champagne. Låt sjuda på svag värme ca 30 min.
- Sila bort grönsaker och pepparkorn, behåll vätska. Tillsätt grädde, resten av smöret och salta. Koka upp och mixa.
Stekt bladkål
- Fräs kålen i smör i en varm stekpanna. Krossa vitlöksklyftan och låt den fräsa med. Salta.
Servering
- Ta upp fisken ur gräddmjölken, servera den med potatiskräm, bladkål och champagnesås.
- Tips: Plocka bladkålen genom att riva den i mindre bitar och ta bort den hårda delen i mitten.
- Man kan täcka formen med fisk med plastfolie, kontrollera att du har en plastfolie som tål värme.
Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Gräddmjölkskokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm
Ingredienser
4 personer
Gräddmjölkskokt kummel
600 g kummel, gärna ryggbiten
3 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
3 kvistar färsk timjan
2 tsk salt
Potatiskräm med purjolök
600 g mandelpotatis
1 liten purjolök
100 gram Arla® svenskt smör
2 dl Arla® gräddfil
½ tsk salt
Champagnesås
1 gul lök
1 palsternacka
5 vitpepparkorn
50 gram Arla® svenskt smör
¾ dl champagnevinäger
3 dl champagne/mousserande vin
3 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
Stekt bladkål
2 dl plockad grönkål
2 dl plockad svartkål
1/4 dl Arla® svenskt smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt