Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Grillad svartrot med örtemulsion
En variant på bearnaisesås som ger svartroten ett lyft. Svartrötterna kokas mjuka och får därefter lite rökt smak och en karamelliserad yta på grillen. Champagnevinäger gillas av många kockar för sin milda syra och goda smak. Den går att ersätta med en mindre mängd vitvinsvinäger.
Gör såhär
- Skala svartrötterna och dela dem i 8–10 cm långa bitar. Lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft så att de inte mörknar.
- Koka svartrötterna knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 8 min.
- Hetta upp en grillpanna. Pensla svartrötterna olja och strö över lite flingsalt. Grilla tills de får fin färg.
- Örtemulsion: Lägg smöret i en kastrull. Låt smälta på låg värme utan att röra i kastrullen.
- När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
- Vispa upp äggulorna och vinäger fluffigt i en kastrull på medelvärme. Strila i det klara smörfettet och vispa tills såsen tjocknar.
- Hacka dragon och lök och tillsätt i såsen. Smaka av med salt, socker och ev mer vinäger.
Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Grillad svartrot med örtemulsion
Ingredienser
4 personer
Tillagningstid: 45 minuter
4 svartrötter
1 citron
Olja
salt
Örtemulsion
Rapsolja
300 g Arla® Svenskt Smör
3 äggulor
1 färsk lök
3 msk strösocker
3 kvistar dragon
1 msk champagnevinäger
Salt