Recept

Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 190°.
  2. Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet. Vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Dela vitlöken på mitten. Plocka ut och finhacka två halva klyftor. Blanda smör, hackad vitlök, hälften av örterna, sambal oelek och 1 tsk salt.
  4. Fördela hälften av smöret innanför skinnet på kycklingen. Salta och peppra kycklingen runtom. Tvätta, dela och lägg potatisarna runt kycklingen.
  5. Klicka ut resten av smöret på potatisen. Lägg vitlökshalvorna på plåten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 70 min.
  6. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg sparris och broccoli på plåten. Ta ut vitlökshalvorna. Tillaga ytterligare ca 10 min tills grönsakerna har fått lite färg och kycklingen är färdig.
  7. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet och mosa tillsammans med smetana och några matskedar sky från plåten. Smaka av med salt och peppar.
  8. Strö resten av örterna och rivet citronskal på kycklingen och servera med potatis, grönsaker, rostad vitlökskräm och sky. Servera gärna med grönsallad till.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

1 hel kyckling
1 hel vitlök
100 gram Arla® svenskt smör
1 dl färsk basilika, hackad
1 dl färsk persilja, hackad
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk sambal oelek eller harissa
1 kilo färskpotatis eller delikatesspotatis
250 gram färsk sparris
250 gram broccoli
2 dl Arla Köket® Smetana
1 citron, rivet skal

Eleganta och strama röda viner

2021 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte219 kr
nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr