Recept

Laxpaj med spenat

En festlig och smakrik paj som passar fint som picknick eller på buffén. Servera gärna en fräsch sallad med gröna blad och en god dressing till.

Gör såhär

  1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  4. Skär laxen i små bitar. Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor.
  5. Fräs purjolöken i smör i en panna. Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig. Vänd ner citronskalet.
  6. Fördela lax och spenatfräs i pajskalet. Vispa samman, ägg, gräddmjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalet och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Laxpaj med spenat

Ingredienser

8 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

75 gram smör
2 dl vetemjöl
3/4 dl kvarg
2 msk vatten

Fyllning
300 gram laxfilé
1 liten purjolök
1 msk smör
100 gram babyspenat
Rivet skal av 1 citron
3 ägg
3 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven Svecia (eller annan smakrik ost)