Recept

Laxtårta med löjrom

Lyxig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé eller som drinktilltugg. Ta en bit innan den är slut!

Gör såhär

  1. Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en fyrkantig eller rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl
  2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  3. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, citronskal- och saft, peppar och salt i en bunke.
  4. Plocka upp gelatinet och lägg i en liten kastrull. Smält på svag värme och blanda väl med smeten.
  5. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim.
  6. Finhacka rödlöken. Garnera laxtårtan med rödlök, gräslök och rom.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Laxtårta med löjrom

Ingredienser

24 bitar
Tillagningstid: 60+ minuter

150 gram kavring
50 gram smör
4 gelatinblad
200 gram kallrökt lax
½ dl fint skuren färsk gräslök
500 gram Kesella kvarg
2 dl crème fraîche
Finrivet skal och saft från en halv citron
1 krm stött rosépeppar
½ tsk salt
½ rödlök
100 gram löjrom eller stenbitsrom