Recept

Oxfilé Provencale

Retro för en riktig fransk festklassiker. Oxfilé surprise går att förbereda dagen innan och bara värma med vitlökssmöret precis innan servering.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200°. Dela köttet i två bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stor stekpanna. Lägg över det i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 25–35 min tills innertemperaturen är 55° för rött kött och 60° för rosa.
  2. Skala och dela svartrötterna, lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 15–20 min, prova med en sticka. Rör ihop smör och vitlök. Lägg svartrötterna på ugnssäkra fat. Skär köttet i skivor och lägg det ovanpå. Klicka på vitlökssmöret. Hit kan man förbereda.
  3. Sätt ugnen på 250°. Gratinera köttet, som ska vara rumstempererat, i mitten av ugnen ca 5 min. Garnera med hackad persilja.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

1¼ kg oxfilé
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Arla® svenskt smör
1½ kg svartrötter
½ msk pressad citronsaft
100 g Arla® svenskt smör
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad färsk persilja