Recept

Rårakor på rotfrukter med varmrökt lax

Klassisk svensk mattradition i ny tappning! De här rårakorna får härlig sötma av palsternacka och morot och picklad blomkål ger välkommen syra till.

Gör såhär

  1. Skala och riv potatis, morot och palsternacka. Blanda med potatismjöl och salt. Stek små rårakor i smör, ca 2 min på varje sida.
  2. Skär blomkålen i små bitar, ca 1×1 cm stora. Blanda ihop ättika, socker och vatten. Lägg ner blomkålen i lagen och låt dra minst 2 tim.
  3. Häll av blomkålen och vänd ner dillen innan servering.
  4. Toppa varje råraka med en klick yoghurt, picklad blomkål. Servera med varmrökt lax

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

Rårakor på rotfrukter
450 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
½ dl klarifierat Smör

Picklad blomkål
½ blomkålshuvuden ca 250 g
½ dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
½ dl hackad färsk dill

Tillbehör
300 g varmrökt lax
1 dl grekisk yoghurt

Gör så här:

Krispiga och torra vita viner

2020 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch98 kr

2021 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz165 kr
kommer snart

2020 Ekam Riesling Albarino, Castell d’Encus

Katalonien299 kr