Recept

Rödbetsgravad lax med vispad citronkräm

Egengravad lax blir alltid godast, här får den fin färg av rödbetor. Njut laxen med krispig sallad och len citronvisp. Vill du servera rätten som en förrätt räcker den till 8 personer.

Gör såhär

  1. Lägg laxen i en form. Blanda samman socker, salt och peppar. Vänd laxen i blandningen.
  2. Skala rödbetan, skölj den noga och riv den. Strö riven rödbeta på laxens båda sidor.
  3. Täck laxen med plastfolie och låt stå i kyl 2 dygn. Vänd laxen en gång under tiden.
  4. Skala betorna. Skölj eller skala kålrabbin. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Hyvla eller skär sparrisarna tunt. Lägg allt i en skål.
  5. Rör ihop olja, citronsaft, honung, salt och peppar. Vänd runt med grönsakerna. Strö över plockad dill.
  6. Vispa crème fraiche med elvisp till fast konsistens.
  7. Rör ner citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skiva laxen tunt och servera med salladen och citronkrämen.
  9. Garnera med citronklyftor och dill.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer (vid förrätt: 8 personer)

500 gram laxfilé, gärna Salmalax
2 msk rårörsocker
1 msk salt
2 krm svartpeppar
1 liten rödbeta

Sallad
1 gulbeta
1 polkabeta
1 kålrabbi
4 färsk grön sparris
2 msk olivolja
1 Citron (rivet skal och pressad saft av ½)
1 tsk flytande honung
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
½ kruka färsk dill
½ kruka

Citronkräm
2 dl crème fraîche
2 dl
1 Citron (rivet skal och pressad saft av ½)
Salt och svartpeppar

Rekommenderade viner

Krispiga och torra vita viner