Recept

Röding med löjrom, blåmusslor och rotfrukter

Festlig röding i ugn med ugnsbakade rotfrukter, toppat med blåmusslor som kokat i crème fraiche och löjrom. Välj gärna ekologiska råvaror som ger mycket smak, då behövs knappt några kryddor.

Gör såhär

Rotfrukter:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala alla rotfrukter. Lägg sellerin på en plåt och baka i mitten av ugnen ca 1 tim.
  2. Lägg gulbetor, morötter och purjolök på plåten. Fortsätt baka ytterligare 30–45 min.
  3. Dela blomkålen i klyftor. Ångkoka dem och kålbladen 2–3 min. Blanda med citron, schalottenlök och dill.

Musslor:

  1. Tvätta musslorna, släng de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Fräs lök, vitlök och timjan i smör i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och koka under lock ca 5 min. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig.
  3. Vispa i smör och crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Röding:

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och baka fisken i mitten av ugnen till 50° innertemperatur 10–15 min.
  3. Lägg rotfrukter, kål, röding och musslor på en tallrik. Häll över den varma musselskyn och toppa med en klick löjrom.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Röding med löjrom, blåmusslor och rotfrukter

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

4 skinn- och benfria rödingfiléer
4 msk Kalix löjrom
1msk olivolja
1 tsk salt och peppar
500 gram rotselleri
200 gram gulbetor
300 gram morötter
1 liten purjolök
½ blomkålshuvud
200 gram blad från spetskål
½ citron
1 schalottenlök finhackad
1 dl hackad färsk dill
1 tsk salt och peppar
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor finhackade
5 kvistar färsk timjan
50 gram Arla® svenskt smör
1 dl Arla Köket® crème fraiche
1 tsk salt och peppar