Recept

Röding med löjrom, blåmusslor och rotfrukter

Festlig röding i ugn med ugnsbakade rotfrukter, toppat med blåmusslor som kokat i crème fraiche och löjrom. Välj gärna ekologiska råvaror som ger mycket smak, då behövs knappt några kryddor.

Gör såhär

Rotfrukter:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala alla rotfrukter. Lägg sellerin på en plåt och baka i mitten av ugnen ca 1 tim.
  2. Lägg gulbetor, morötter och purjolök på plåten. Fortsätt baka ytterligare 30–45 min.
  3. Dela blomkålen i klyftor. Ångkoka dem och kålbladen 2–3 min. Blanda med citron, schalottenlök och dill.

Musslor:

  1. Tvätta musslorna, släng de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Fräs lök, vitlök och timjan i smör i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och koka under lock ca 5 min. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig.
  3. Vispa i smör och crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Röding:

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och baka fisken i mitten av ugnen till 50° innertemperatur 10–15 min.
  3. Lägg rotfrukter, kål, röding och musslor på en tallrik. Häll över den varma musselskyn och toppa med en klick löjrom.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

4 skinn- och benfria rödingfiléer
4 msk Kalix löjrom
1msk olivolja
1 tsk salt och peppar
500 gram rotselleri
200 gram gulbetor
300 gram morötter
1 liten purjolök
½ blomkålshuvud
200 gram blad från spetskål
½ citron
1 schalottenlök finhackad
1 dl hackad färsk dill
1 tsk salt och peppar
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor finhackade
5 kvistar färsk timjan
50 gram smör
1 dl crème fraîche
1 tsk salt och peppar

Krispiga och torra vita viner

2019 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr

2020 Château Bonnet Blanc, André Lurton

Bordeaux95 kr

2020 Fiano di Avellino, Mastroberardino

Kampanien169 kr