Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs
Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
Gör såhär
- Dela laxen i 2 långa bitar.
- Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten.
- Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.
Sveciamajonnäs
- Riv osten.
- Koka upp grädden och låt osten smälta i den.
- Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.
- Plocka sallad och örter i mindre bitar.
- Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.
Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs
Ingredienser
För 4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter
400 g laxfilé, mittenbiten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 tsk cayennepeppar
Sveciamajonnäs
100 g Arla Ko® Svecia ost
1 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja
½ tsk salt
Sallad
2 huvuden gemsallad
1 kruka färsk körvel
1 kruka färsk dill
6 sardellfiléer
1 krm svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
50 g riven Arla® Svecia ost