Recept

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Gör såhär

  1. Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.
  3. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev.
  4. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.
  5. Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och gräslök.

Receptkreatör: Arla och Tommy Myllymäki
Originalrecept: Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Ingredienser

4 portioner
Tillagningstid 60+ minuter

600 gram torskrygg
2 tsk salt

Vitvinssås 
3 st schalottenlök
2,5 msk Arla® svenskt smör
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
3 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
Salt
1/2 pressad citron

Pocherat ägg 
1dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
4 st ägg
1 liter vatten
1/2 msk salt

Till servering 
Pressad potatis
Ansjovisfiléer
Finhackad gräslök