Recept

Västerbottenpaj med löjrom

En riktigt lyxig paj med löjrom och smetana, perfekt som förrätt eller till ett festligt mingel. Pajdegen är dessutom glutenfri så den passar alla!

Gör såhär

Pajskal

  1. Tärna smöret. Nyp eller mixa snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    Ställ kallt minst 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg och syrad grädde. Tillsätt osten. Häll ostsmeten i pajskalet.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt pajen stå minst 10 min innan servering.

Tillbehör

  1. Skala och finhacka rödlöken.
  2. Skär saltgurkan i stavar.
  3. Servera pajen med löjrom, smetana, gräslök rödlök och saltgurka i skålar vid sidan om pajen.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

8 personer

75 gram smör, kylskåpskallt
4,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1/2 krm salt
1 ägg

Ostfyllning
3 ägg
2 dl syrad grädde 30%
6 dl riven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottensost

Tillbehör
1 rödlök
4 saltgurkor
80 gram löjrom
2 dl smetana
1 dl hackad färsk gräslök

Rekommenderade viner

Krispiga och torra vita viner