Rött vin

2019 Brunello di Montalcino Pianrosso (magnum), Ciacci Piccolomini

nr 9343106

Toppvinet Brunello di Montalcino Pianrosso från Ciacci Piccolomini levererar ännu en superårgång från finstämda årgång 2019. Vinet har fått 100 poäng av Kerin O’Keefe och är ett riktigt samlarobjekt som kan lagras i över 20 år från skörd. Webblanseras i 18 magnumflaskor den 12 september 2024.

Pris 1299 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum12/09/2024

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad och lakrits. Smaken är fyllig med en frisk syra och en intensiv koncentration. Tanninerna har ett mjuk men samtidigt stadigt grepp och helheten är mycket balanserad. En stor Brunello-upplevelse!

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

Kerin O’Keefe: 100 poäng ”Boasting great depth and extreme elegance, the drop-dead gorgeous Ciacci Piccolomini Pianrosso delivers crushed raspberry, succulent Morello cherry, star anise and crushed mint flavors while aromas of eucalyptus, wild rose, new leather and forest floor continuously lift out of the glass. It’s a smooth, stunning wine, with taut, fine-grained tannins and fresh acidity that lend great aging potential and energy. Absolutely stunning.”

Decanter: 97 poäng ”Aged in Slavonian oak for 36 months, Pianrosso is a selection from the self-titled vineyard: 11 hectares in the lower southeast of Montalcino. The grapes were harvested between 11 September and 4 October 2019, suggesting a classic vintage. It shines for its Earl Grey tea aroma combined with dark cherry, cinnamon, liquorice, and a floral bouquet. The fruit character is very dark and precise; gorgeous in this vintage. Full bodied, thick and velvety with firm, long yet integrated acidity, it tapers on the finish but this should be considered a signifier of its elegance.”

The Wine Advocate (Monica Larner: 97+ poäng ”The Ciacci Piccolomini d’Aragona 2019 Brunello di Montalcino Pianrosso opens to a wide and all-encompassing bouquet with dried cherry or cherry pie with the crust, plum tart and rose potpourri. There are evident oak tones, but they fold into underbrush, grilled herb and the generous texture of this wine. Likewise, the 15% alcohol content also neatly disappears into the wine’s fleshy fruit consistency. For sure, this is a wine that needs more bottle evolution in order to hone in on the silkiness and pretty freshness of such an important Sangiovese.”