Meerlust Estate. Sydafrika, Stellenbosch

Meerlusts hemsida

260 år inom samma familj – fortsätter att imponera

Meerlust Estate är mest kända för ikoniska vinet Rubicon – en Bordeauxblend som revolutionerade synen på vinlandet Sydafrika när det lanserades 1984. Än idag håller man sig relevanta – särskilt genom nya spännande rekryteringen Wim Truter år 2020, gårdens tredje vinmakare genom tiderna. Med Wim vid rodret har Meerlust inlett ett omfattande arbete för att ta Meerlust in i framtiden.

Historia

Nationalmonumentet Meerlust Estate uppfördes redan 1693 och hade således redan en imponerande historia bakom sig när familjen Myrburgh – som fortfarande äger gården – tog över år 1757. Idag är man den äldsta familjeägda gården i Sydafrika med Hannes Myrburgh som åttonde generationens ägare. Egendomen är en av de första man stöter på när man kommer med bil från Kapstaden, cirka 15 kilometer söder om Stellenbosch. På Meerlust Estate är det bara fem kilometer till havet och False Bay och denna närhet ger dem ett unikt mikroklimat där temperaturen ofta är 5 grader svalare än andra vingårdar i Stellenbosch tack vare de svala havsvindarna.

Havets närhet gör sig också påmint i namnet – Meerlust kan löst översättas till ”längtan efter havet”, ett namn gården fick av tysken Henning Huising som uppförde egendomen på 1600-talet. Själva byggnaden är verkligen imponerande med sin pampiga palmentré, ståtliga vita huvudbyggnad (där Hannes Myrburgh har sitt hem), den klassiska vinkällaren, rosträdgårdar, familjekyrkogård, duvslag, fågelhus och betande Black Angus-kor. Eftersom gården är ett nationalmonument är det en utmaning att utföra renoveringar och man har således med varsam hand omvandlat den gamla svinstian och ox-stallet till fatkällare och provningsrum där innanmätet är toppmodernt medan fasaden fortfarande är orginal från 1600-talet.

Sedan gårdens grundande har man bedrivit blandjordbruk med vinrankor planterade från start. Ursprungligen skeppades druvorna till Kaapstaden där de omvandlades till vin som proviant för handelsskeppen som anlade i hamnen. Det var först i mitten på 70-talet som själva varumärket Meerlust började dyka upp på vinflaskor och fokuset skiftades till vinproduktion under ledning av Hannes far som just kommit hem från Bordeaux med ny inspiration. Sedan denna tid har gården endast haft tre vinmakare – först ut var den legendariska Giorgio Dalla Cia som var där mellan 1978-2003 och som satte Meerlust på kartan med introduktionen av ikonvinet Meerlust Rubicon på 80-talet. Giorgio efterträddes av den minst lika hyllade Chris Williams som stannade mellan 2004-2019. När det år 2020 var dags att hitta en efterträdare vände sig Hannes Myrburgh (som själv har en gedigen erfarenhet i ryggsäcken – bland annat genom vinstudier i Tyskland och arbete på legendariska Château Lafite Rothschild i Bordeaux) till den skickliga vinmakaren Wim Truter som, trots sin relativt unga ålder, redan hade över 20 års erfarenhet i Sydafrika och runt om i världen. Wim anlände samtidigt som Covid-pandemin bröt och kunde spendera sina första två år med att göra djupanalyser av gårdens terroir för att till fullo förstå dess potential. Under denna tid inleddes också ett omplanteringsarbete på 20 hektar för att säkerställa att varje unik vingårdslott är planterade med rätt druvsort för att uppnå maximal kvalitet. Wims och Hannes mål är alltså inte att ändra något drastiskt i Meerlusts filosofi utan snarare säkerställa att gårdens ryktbarhet och kvalitet lever kvar långt efter dem själva.

Vingårdar

Meerlust äger 110 hektar, planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Man producerar enbart sex viner där allt fokus ligger på att framhäva det bästa av varje vin;

  1. Meerlust Chardonnay
  2. Meerlust Pinot Noir
  3. Meerlust Merlot
  4. Meerlust Cabernet Sauvignon
  5. Meerlust Rubicon – en legendarisk Bordeauxblend och ett av sydafrikas första ikonviner
  6. Meerlust Red – gjordes tidigare enbart de år som kvaliteten inte levde upp till Rubicon-nivå, men sedan 2020 och åtminstone ett decennium framöver kommer att släppas varje årgång medan de nyplanterade rankorna är för unga

Gården är uppdelad i fyra vingårdsdelar – samtliga belägna runt huvudbyggnaden: Lowland (med lediga skifferjordar), Quarry (med bergarten Greywacke-skiffer), River Terasses (med alluvial jord) och Compagniesdrift (med förvittrad granit). Det är just från Compagniesdrift som druvorna till prestigevinet Meerlust Rubicon kommer. När Hannes pappa kom hem från Bordeaux på 70-talet insåg han likheterna mellan sitt mikroklimat och jordmån med Bordeaux och tillsammans med Georgio Dalla Cia bestämde han sig för att göra en Bordeaux-blend, det vill säga använda sig av samma druvor som i Bordeaux, vilket var mycket ovanligt på denna tid. När första årgången 1980 kom ut år 1984 blev dock succén omedelbar och monumental och Rubicon. Vinet var ett av de första vinerna från Sydafrika att hyllas internationellt och är en idag en benchmark för Cape Blend-viner som görs i samma stil, mycket tack vare Hannes ihärdiga arbete efter att han tog över gården från sin far. Namnet Meerlust Rubicon kommer från Ceasars bevingade ord när han stod vid floden Rubicon, redo att gå över; “Alea iacta est” – tärningen är kastad. Att kasta sig ut i det okända och skapa en Bordeauxblend var Meerlusts Rubicon-moment och därmed var namnet givet. Etiketten, med sin karakteristiska svarta bakgrund, har sett likadan ut sedan dess. Årgång 2020 innehåller en hyllning till deras vineyard manager Rolie Joubert som gick bort samma år.

Arbetet i vingårdarna sker med miljön i fokus och man håller sig borta från pesticider – istället arbetar man aktivt med täckgrödor och kompostering. En stor utmaning för Meerlust och alla andra Sydafrikanska vinproducenter är det allt mer extrema väder som råder med stora översvämningar ena året och extrem hetta andra året. Här jobbar man aktivt genom att skapa välmående rankor som ska vara så motståndskraftiga som möjligt när det extrema vädret slår till.

Vinifikation

Vinerna görs i klassisk stil med stor elegans. Druvorna handskördas och man håller låga skördeuttag. De flesta av vinerna jäser i ståltank för att sedan lagras i franska 300-liters fat. Deras chardonnay får en elegant sval ton tack vare en hög syra och försiktig fatanvändning – här har man också börjat introducera betong-ägg. Rubicon som görs i Bordeaux-stil är en blandning av cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som lagras i 24 månader i fransk Allier-ek.

”5 snabba” med Wim Truter

1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Pruning – when we start to sculpt the next vintage and obviously harvest time, when you literally see the fruit of a year’s work.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Being able to be part of a product from the planning of a new vineyard site to seeing a final consumer enjoying the wine at special occasion.”

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”HR admin.”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”We aim to make wines that are authentic, balanced and delicious to drink.”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Meerlust Chardonnay – hopefully we can scavenge some nice seafood and the wine will pair beautifully.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Meerlust Estate

nyhet

2020 Meerlust Red, Meerlust Estate

Stellenbosch199 kr

2022 Chardonnay, Meerlust Estate

Stellenbosch309 kr
nyhet

2020 Meerlust Rubicon, Meerlust Estate

Stellenbosch369 kr
kommer snart

2017 Meerlust Rubicon, Meerlust Estate

Stellenbosch419 krLanseringsdatum: 03/05

2014 Meerlust Rubicon, Meerlust Estate

Stellenbosch479 kr