26 januari 2022

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Bourgognes egensinniga doldis

Bourgogne Aligoté är en 1,600 hektar stor appellation i Bourgogne för viner som görs på druvan aligoté. De bästa vinerna kommer från regionen kring Pernand-Vergelesses, Chitry och i Bouzeron (Bouzeron har till och med en separat appellation med geografiskt suffix för just aligoté).

Det äldsta kända namnet på aligoté är troligtvis ”plant de trois”, men druvan går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc kärt barn har många namn! Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del emot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är knastertorra, har hög syra  och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. För längesedan var det den dominerande vita druvsorten i Bourgogne – även på den ansedda Corton-kullen, men föll med årens lopp i glömska till förmån för chardonnay. När druvan blir som allra bäst kan den emellertid till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör). Matcha detta matvänliga vin till grillad, stekt eller ugnsbakad fisk och kyckling.

Bouzeron – Aligotés ”egen” appellation

Ovanliga appellationen Bouzeron i Côte Challonaise består av enbart 52 hektar och är den enda Village-appellation i Bourgogne som är vigd åt druvan aligoté. När appellationen skapades år 1979 hette den först Bourgogne Aligoté de Bouzeron, men sedan 1997 får man skriva enbart Bouzeron på etiketten. Medan ”vanlig” Bourgogne Aligoté vanligtvis är ett lätt, krispigt vitt vin som i regel ska drickas ungt, finns det fantastiska exempel från Bouzeron som delvis lagras på ekfat och tål flasklagring. I Bourgogne Aligoté AOC får du tillsätta 15% chardonnay i vinet, medan detta inte är tillåtet i Bouzeron AOC, som ska bestå till 100% av aligoté-druvor. Detta är också den enda vitvinsappellation i Bourgogne där de allra bästa vingårdslägena vigts åt aligoté.

Vill du läsa mer om Bourgognes appellationer? Läs vår artikel här!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Aligoté

2020 Bouzeron Les Bouillottes, Domaine Guy Amiot

Bourgogne249 kr

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

Bourgogne191 kr

Tryffelsvinet tipsar

Recept som passar till aligoté

Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.

Läs mer

Kycklinggryta med rostade rotfrukter

Krämig kycklinggryta med champinjoner, kryddad med timjan och serverad tillsammans med rostade rotfrukter. Toppa med vackra, goda lingon.

Läs mer

Kycklingpaj

Det är aldrig fel med paj, här får du mycket smak och krämighet med smaksatt crème fraiche och kyckling. Perfekt på buffén eller picknicken också!

Läs mer

Bakad torsk med smörsås

Baka torsken på låg värme så behåller den sin saftighet och blir inte torr. Servera fisken med en citronstinn smörsås med rom och gräslök och gärna kokt potatis till.

Läs mer

Pankobakad torsk med krossad potatis och kall citronsås

Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde. Panko är ett asiatiskt ströbröd som gör paneringen extra krispig men det går såklart bra med vanligt ströbröd också.

Läs mer

Ugnsbakad torskrygg med pepparrotskräm

Torskrygg med klassiska smaker som pepparrot och spenat i en krämig sås. Pepparroten varierar i smak så justera mängden tills den passar just dig.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Grenache – vinvärldens viktigaste doldisdruva

Dn 16 september firas den internationella grenache-dagen. Lär dig mer om druvan, vad man kan äta till och hitta Tryffelsvinets godaste viner som innehåller grenache!

Läs mer

Beaujolais – södra Bourgognes pärla

Beaujolais har sedan flera hundra år vart en del av Bourgogne – fast relationen mellan de två har kanske inte alltid vart den bästa. Men hur kommer det sig att dom har ansetts vara så olika från varandra och hur skiljer sig Beaujolais inom området? Alla dessa frågor kommer besvaras i Tryffelsvinets djupdykning i Beaujolais och dess byar!

Läs mer