Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
05 juni 2025
Introduktion: Defekter i vin

Det finns inget som kan sänka ett vinögonblick som ett defekt vin. Men vad innebär det egentligen att ett vin är defekt? Och hur vet man som konsument om något är fel på vinet i glaset? Låt oss reda ut vad som faktiskt kan gå fel med ett vin och hur du känner igen ett defekt vin.
Hur vet jag om ett vin är defekt?
En fråga om smak? Ja och nej.
Olika kulturer har olika toleranser för smakprofilen i vin. Italienare är exempelvis mer toleranta mot bitterhet, medan amerikaner är mer känsliga för örtighet. Tyskar har ofta en högre tolerans för sulfit, fransmän för tanniner och britter för mognad. Men utöver personliga preferenser finns det faktiska fel som vinmakare och vinvänner vill undvika.
Synliga defekter
Grumlighet och ”molnslöjor”: Ofta tecken på tillväxt av jäst eller bakterier. Naturviner är ett undantag, där detta kan vara en del av vinets karaktär.
Fällningar: Små kristaller (vinsten) av potassium eller kalciumtartrat, ofta i vitt vin. Ser ut som glasskärvor men är helt ofarligt.
Oönskade bubblor: Efterjäsning i flaskan eller kvarvarande koldioxid. Vanligare i unga vita viner med lite restsötma. Inte farligt.
Oxidation: Ett vin som fått för mycket syre kan mörkna och dofta som äppelskrutt.
Doftdefekter
Korkdefekt (TCA): Ger doft av mögel, fuktig betongkällare eller klor. Drabbar 1-4% av alla viner. TCA kan komma från korkar, men även från ekfat, träbjälkar och kartonger.
Vinäger eller nagellack: Volatila syror, ofta från bakterier efter jäsning. Ibland kan en liten dos till och med förstärka vinets karaktär.
Reduktion: Ger doft av ruttna ägg, kål eller bränd gummi. Kan ibland luftas bort.
Geraniumdefekt: Ger doft av pelargoner. Ofta resultat av bakterier som brutit ner sorbinsyra.
Geosmin: Doft av jord eller lera. Kommer från druvor med mögelangrepp.
Lady bug taint: Jordnötsliknande eller gröna aromer. Orsakas av nyckelpigor som hamnat i musten.
Brettanomyces (”brett”): Ger djuriska, medicinska eller kryddiga aromer. Låga nivåer kan ge komplexitet, höga nivåer ger defekter.
Smakdefekter
Musighet (le goût de souris): Smak av härskna nötter eller mus-urin. Känns först efter att man smakat, då aromerna blir volatila vid neutralt pH. Vanligast i naturviner.
Vad gör man med ett defekt vin?
Om du misstänker att vinet är defekt – lämna tillbaka det! På restaurang skickar du tillbaka flaskan till servitören. Har du köpt vinet i butik eller på Systembolaget, spara flaskan och kvittot och ta med det tillbaka. Du har rätt till ersättning. Att lära sig känna igen defekter i vin är en del av vinresan, och ju mer du doftar och smakar, desto bättre blir du på att identifiera dem. Och kom ihåg: det är helt okej att lita på sin magkänsla. Något som smakar riktigt illa är sällan ett bra tecken!
Vill du läsa mer om andra defekter: Läs även vår guide ”Djupdykning: korkdefekt” eller ”Allt du behöver veta om premox”.
Text: Anna Rönngren
Källor: Olika slagord på Oxford Companion to Wine
Följande text är baserad på vårt podcast-avsnitt ”Avsnitt 2: Defekter i vin och husmorsknep för rödvinsfläckar”.
Tryffelsvinet tipsar
Lär dig mer om vin
Lär dig mer om rosévin
Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.
Läs merVarför doftar vissa rieslingviner petroleum?
Petroleum, bensin, fotogen – kärt barn har många namn, men i vinvärlden är det ofta just petroleum som används för att beskriva den karakteristiska doften som kan utvecklas i vissa rieslingviner. Men vad är det egentligen som orsakar denna arom, och varför uppstår den främst i riesling?
Läs merVinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)
Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.
Läs mer