Head på hemsidan:

05 juni 2025

Introduktion: Defekter i vin

Det finns inget som kan sänka ett vinögonblick som ett defekt vin. Men vad innebär det egentligen att ett vin är defekt? Och hur vet man som konsument om något är fel på vinet i glaset? Låt oss reda ut vad som faktiskt kan gå fel med ett vin och hur du känner igen ett defekt vin.

Hur vet jag om ett vin är defekt?

En fråga om smak? Ja och nej.
Olika kulturer har olika toleranser för smakprofilen i vin. Italienare är exempelvis mer toleranta mot bitterhet, medan amerikaner är mer känsliga för örtighet. Tyskar har ofta en högre tolerans för sulfit, fransmän för tanniner och britter för mognad. Men utöver personliga preferenser finns det faktiska fel som vinmakare och vinvänner vill undvika.

Synliga defekter

Grumlighet och ”molnslöjor”: Ofta tecken på tillväxt av jäst eller bakterier. Naturviner är ett undantag, där detta kan vara en del av vinets karaktär.

Fällningar: Små kristaller (vinsten) av potassium eller kalciumtartrat, ofta i vitt vin. Ser ut som glasskärvor men är helt ofarligt.

Oönskade bubblor: Efterjäsning i flaskan eller kvarvarande koldioxid. Vanligare i unga vita viner med lite restsötma. Inte farligt.

Oxidation: Ett vin som fått för mycket syre kan mörkna och dofta som äppelskrutt.

Doftdefekter

Korkdefekt (TCA): Ger doft av mögel, fuktig betongkällare eller klor. Drabbar 1-4% av alla viner. TCA kan komma från korkar, men även från ekfat, träbjälkar och kartonger.

Vinäger eller nagellack: Volatila syror, ofta från bakterier efter jäsning. Ibland kan en liten dos till och med förstärka vinets karaktär.

Reduktion: Ger doft av ruttna ägg, kål eller bränd gummi. Kan ibland luftas bort.

Geraniumdefekt: Ger doft av pelargoner. Ofta resultat av bakterier som brutit ner sorbinsyra.

Geosmin: Doft av jord eller lera. Kommer från druvor med mögelangrepp.

Lady bug taint: Jordnötsliknande eller gröna aromer. Orsakas av nyckelpigor som hamnat i musten.

Brettanomyces (”brett”): Ger djuriska, medicinska eller kryddiga aromer. Låga nivåer kan ge komplexitet, höga nivåer ger defekter.

Smakdefekter

Musighet (le goût de souris): Smak av härskna nötter eller mus-urin. Känns först efter att man smakat, då aromerna blir volatila vid neutralt pH. Vanligast i naturviner.

Vad gör man med ett defekt vin?

Om du misstänker att vinet är defekt – lämna tillbaka det! På restaurang skickar du tillbaka flaskan till servitören. Har du köpt vinet i butik eller på Systembolaget, spara flaskan och kvittot och ta med det tillbaka. Du har rätt till ersättning. Att lära sig känna igen defekter i vin är en del av vinresan, och ju mer du doftar och smakar, desto bättre blir du på att identifiera dem. Och kom ihåg: det är helt okej att lita på sin magkänsla. Något som smakar riktigt illa är sällan ett bra tecken!

Vill du läsa mer om andra defekter: Läs även vår guide ”Djupdykning: korkdefekt” eller ”Allt du behöver veta om premox”.

Text: Anna Rönngren
Källor: Olika slagord på Oxford Companion to Wine 
Följande text är baserad på vårt podcast-avsnitt ”Avsnitt 2: Defekter i vin och husmorsknep för rödvinsfläckar”.

Tryffelsvinet tipsar

Lär dig mer om vin

Varför dricker man champagne på nyår – en historisk och kulturell genomgång

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten – en guide till vinval för julbordets alla rätter

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer

Vinfestivalens Fine Wine-bar

Under Tryffelsvinets Vinfestival kommer vi att ha en liten exklusiv fine wine-bar där vi öppnar några av världens bästa viner på glas till mycket fördelaktiga priser. Läs mer om fine wine-öppningarna här!

Läs mer