20 oktober 2023

När firas champagnedagen?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Tredje eller fjärde fredagen i oktober?

Ja, det är frågan som får vinälskare världen över att enas i förvirring. Men hur kommer det sig egentligen att det inte råder konsensus?

Team ”tredje fredagen i oktober”

Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell. Kuriosa: Sedan hon varumärkesregistrerade sitt arbetsnamn ”Champagne Jayne®” har hon varit i konflikt med Champagnes officiella intresseorganisation CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) som inte uppskattat att man använder det – inom EU skyddade begreppet – ”champagne”.

Team ”fjärde fredagen i oktober”

Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen (även kallad ”Champagnens Dag – World Champagne Day”) firas den fjärde fredaen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan CIVC och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss .

Vilket team håller Tryffelsvinet på?

Båda såklart – ju mer champagne i glasen desto festligare tycker vi! Nedan ser du tips på våra favoritchampagner från vårt champagnehus Champagne Thiénot

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Champagner att fira in champagnedagen med

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne499 kr

NV Brut Blanc de Blancs, Champagne Thiénot

Champagne629 kr

2015 Brut Vintage, Champagne Thiénot

Champagne649 kr

2012 Brut Vintage, Champagne Thiénot

Champagne699 kr

2008 Cuvée Alain Thiénot Brut, Champagne Thiénot

Champagne1099 kr