20 oktober 2023

När firas champagnedagen?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Tredje eller fjärde fredagen i oktober?

Ja, det är frågan som får vinälskare världen över att enas i förvirring. Men hur kommer det sig egentligen att det inte råder konsensus?

Team ”tredje fredagen i oktober”

Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell. Kuriosa: Sedan hon varumärkesregistrerade sitt arbetsnamn ”Champagne Jayne®” har hon varit i konflikt med Champagnes officiella intresseorganisation CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) som inte uppskattat att man använder det – inom EU skyddade begreppet – ”champagne”.

Team ”fjärde fredagen i oktober”

Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen (även kallad ”Champagnens Dag – World Champagne Day”) firas den fjärde fredaen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan CIVC och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss .

Vilket team håller Tryffelsvinet på?

Båda såklart – ju mer champagne i glasen desto festligare tycker vi! Nedan ser du tips på våra favoritchampagner från vårt champagnehus Champagne Thiénot

Text: Anna Rönngren