03 april 2024

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 4: Lisa Larsson

Vi presenterar stolt tredje upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2019 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 4 med etikett designad av Lisa Larsson.

Få etiketter är så lätta att känna igen som Josetta Saffirios tomteflaskor. De karakteristiska små tomtarna – som alla skiljer sig åt – är handmålade av Josetta Saffirio själv efter inspiration från barndomens berättelser där hennes far beskrev tomtarna som små hjälpredor i vineriet. Josettas dotter, Sara Vezza, driver nu egendomen vidare med en aldrig sinande kraft och energi. I denna visionära anda har Sara, tillsammans med Tryffelsvinet, tagit fram en samlarserie med magnumbuteljer – unik för den svenska marknaden. Varje år väljs en ny konstnär ut för att ta fram etiketten till en specialmagnum med sin egen version av tomten. Första året var det Meta Isæus-Berlin som inledde projektet, följt av Stina Wirsén, och Siri Carlén och i år är det ingen mindre än den uppskattade konstnären Lisa Larsson.

Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer tisdag den 16 april klockan 10:00, 2024. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Om vinet – 2019 Barolo del Comune di Monforte d’Alba

Druvorna till denna specialframtagna magnumflaska kommer från utvalda vingårdar inom kommunen Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med en skalmaceration på cirka 7–10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora franska ekfat där det får vila i 24 månader för att slutligen ligga i cementtankar i ungefär 6 månader innan buteljering.

Lisa Larsson

Konstnären Lisa Larsson är 32 år gammal, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Stockholm dit hon nyligen kommit tillbaka efter 8 år i New York. Lisa hade sin första konstutställning som 18-åring och antogs därefter till Fine Arts-programmet på Parsons konstskola i New York. Hennes konstverk är oftast stora figurativa oljemålningar. Under pandemiåren började hon lockas av matstilleben och har sedan dess fått största delen av sin inspiration från delade måltider. Och att konsten ofta innehåller mat och dryck kanske inte är så konstigt – Lisa kommer från en matlagningsintresserad familj och har själv erfarenhet från att driva en restaurang hemma i lägenheten i SoHo under konceptet AirDine, och också som deltagare i elfte säsongen av Sveriges Mästerkock. Det senaste året har hon haft en utställning på hemmaplan, släppt en kollektion tillsammans med A Day’s March och nyligen ställde hon ut sina dukar på Alchemy Gallery i New York.

Vem är Lisa Larsson?
”Jag är en mycket intresse driven målare som gillar att inkludera min kärlek till mat och vin i min verksamhet. Är från Göteborg men har nu bott i Stockholm de senaste 4 åren. ”

Vad är din relation till vin i allmänhet och Piemonte/Barolo i synnerhet?
”Vin utmanar mina sinnen, jag kan få så mycket associationer av smak och doft, så vin gav mig en helt ny dörr till minnen jag inte visste jag hade. Jag vill inte utbilda mig inom vin dock, vill försöka behålla min hobbykunskap så lekfull jag kan. Gällande Piemonte så kom vinet först sedan platsen. Det är som att leva i en screensaver när man är där, dricka ett vin samtidigt man blickar ut över de faktiska rankorna.”

Kan du beskriva din konst och dina inspirationskällor?
”Jag målar i grund stora figurativa oljemålningar, sedan pandemin började jag dras till mat stilleben och har sedan dess fått största delen av min inspiration från delade måltider. Jag tror att på grund av pandemin skapades ett tomrum av människor, måltider och samtal som jag fyllde med konsten.”

Vad inspirerade dig i skapandet av din tomte-etikett?
”Det otroliga vinet Josetta skapar! Känslan efter en väl utförd middagsbjudning.”

Känner du till historien bakom tomtarna på Josetta Saffirio-etiketterna? Läs hela historien via denna länk!

Välgörenhetsauktion

Nytt för i år är att Lisas originalkonstverk auktioneras ut via Tradera där pengarna som verket drar in oavkortat kommer att skänkas till Plan Internationals International kamp för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Originalet är målat på A3 papper i tekniken gouache. Gouache är en målarteknik där man som konstnär använder vatten men färgen är mer täckande än akvarellfärg. Konstformen kommer, passande nog, från Italien där den kallas för guazzo och har använts av såväl Anders Zorn som Matisse. Auktionen är aktiv från och med nu, till och med onsdag den 17 april klockan 09:12 – du hittar auktionen här!

Tryffelsvinet tipsar

Konstnärsserien från Josetta Saffirio