Head på hemsidan:

30 juli 2024

Storlekens betydelse – vad heter de olika flaskstorlekarna?

Det kan ibland tyckas lite rörigt att hålla koll på vad de olika flaskstorlekarna kallas, och det är inte särskilt konstigt! En jeroboam i champagne är detsamma som en dubbelmagnum i Bordeaux, medan en jeroboam i bordeaux är detsamma som en rehaboam i champagne. Rörigt? Javisst! Tryffelsvinets ultimata guide hjälper dig att navigera rätt!

Lista över vinflaskstorlekar och deras namn

Varför är standardflaskan 75 cl?

Har du någonsin funderat kring varför din vinflaska innehåller just 75 centiliter av världens alla måttkombinationer? Varför inte 65, 70 eller 80 centiliter?

Det finns en seglivad (och felaktig) myt som säger att 75 centiliter luft är den mängd en glasblåsares lungor kan hålla i en utandning. Hur poetiskt det än må låta är det inte korrekt – hur klarade man exempelvis av att göra magnumflaskor?

Precis som mycket annat är det inte slumpen som ligger bakom att valet föll på just 75 centiliter – och svaret är enklare än man kan tro. Det beror helt sonika på följande:

Svaret!

Flaskstorleken standardiserades på 1800-talet när merparten av de franska vinerna såldes till England. Problemet var att de båda länderna inte använde samma måttsystem; medan fransmännen nyttjade litersystemet beställde engelsmännen sitt vin per ”imperial gallon” vilket motsvarar 4,546 liter.

Något som också spelar roll i sammanhanget är att man under samma period använde ekfat som transportmedel. Man buteljerade alltså inte vinerna i Frankrike utan buteljeringen av flaskorna skedde först på engelsk mark. Ett ekfat i Bordeaux motsvarar 225 liter som i sin tur motsvarar 50 gallons.

Detta rörde alltså till det rent kommunikativt och blev lätt således något av en inköpares mardröm. För att underlätta kalkylen bestämde vinmakarna från Bordeaux att 1 fat skall vara lika med 300 flaskor och plötsligt stämmer matematiken: 1 gallon = 6 flaskor. Ovanstående uträkning är också anledningen till att flaskor än i dag buteljeras om 6 eller 12 flaskor i en låda.

Man utgick med andra efter den tidens standardfat, det vill säga Bordeauxfaten à 225 liter. Det finns såklart mängder av fatstorlekar och flaskformer runt om i vinvärlden – standardmåttet på en flaska är dock detsamma!

Minnesramsa för flaskstorlekarna

För att lättare komma ihåg ordningen på de större flaskstorlekarna kan du använda ramsan: ”Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge”, där varje ord representerar:

Man – Magnum
Jagar – Jeroboam
Rätt – Rehoboam
Mycket – Methusalem
Sill – Salmanazar
Bortom – Balthazar
Norge – Nebukadnessar

Påverkar flaskstorleken vinets lagring?

Ja, flaskstorleken kan påverka hur vinet mognar över tid. Större flaskor, som magnum och uppåt, har en mindre andel syre i förhållande till vinvolymen, vilket innebär att vinet åldras långsammare och kan utveckla mer komplexa smaker över tid. Därför föredras större flaskor ofta för lagring av kvalitetsviner

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Pinotage 100 år – dåtid, nutid och framtid

När man talar om Sydafrikas unika vinidentitet är det omöjligt att inte nämna pinotage – druvan som i år fyller 100 år. Den skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University, genom en korsning av pinot noir och cinsault (som då gick under namnet hermitage i Sydafrika) och därav namnet: pinot + hermitage = pinotage. Tanken var att kombinera pinot noirs elegans med cinsaults robusthet och tålighet. Resultatet blev en druva som från början var svårhanterlig, men som med tiden utvecklat en alldeles egen personlighet och blivit snudd på Sydafrikas nationaldruva.

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 5: Anna Ileby

Vi presenterar stolt femte upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2021 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 5 med etikett designad av Anna Ileby. Läs mer om konstverket, konstnären och välgörenhetsauktionen här!

Läs mer

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer