Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
30 juli 2024
Storlekens betydelse – vad heter de olika flaskstorlekarna?

Det kan ibland tyckas lite rörigt att hålla koll på vad de olika flaskstorlekarna kallas, och det är inte särskilt konstigt! En jeroboam i champagne är detsamma som en dubbelmagnum i Bordeaux, medan en jeroboam i bordeaux är detsamma som en rehaboam i champagne. Rörigt? Javisst! Tryffelsvinets ultimata guide hjälper dig att navigera rätt!
Lista över vinflaskstorlekar och deras namn

Varför är standardflaskan 75 cl?
Har du någonsin funderat kring varför din vinflaska innehåller just 75 centiliter av världens alla måttkombinationer? Varför inte 65, 70 eller 80 centiliter?
Det finns en seglivad (och felaktig) myt som säger att 75 centiliter luft är den mängd en glasblåsares lungor kan hålla i en utandning. Hur poetiskt det än må låta är det inte korrekt – hur klarade man exempelvis av att göra magnumflaskor?
Precis som mycket annat är det inte slumpen som ligger bakom att valet föll på just 75 centiliter – och svaret är enklare än man kan tro. Det beror helt sonika på följande:
Svaret!
Flaskstorleken standardiserades på 1800-talet när merparten av de franska vinerna såldes till England. Problemet var att de båda länderna inte använde samma måttsystem; medan fransmännen nyttjade litersystemet beställde engelsmännen sitt vin per ”imperial gallon” vilket motsvarar 4,546 liter.
Något som också spelar roll i sammanhanget är att man under samma period använde ekfat som transportmedel. Man buteljerade alltså inte vinerna i Frankrike utan buteljeringen av flaskorna skedde först på engelsk mark. Ett ekfat i Bordeaux motsvarar 225 liter som i sin tur motsvarar 50 gallons.
Detta rörde alltså till det rent kommunikativt och blev lätt således något av en inköpares mardröm. För att underlätta kalkylen bestämde vinmakarna från Bordeaux att 1 fat skall vara lika med 300 flaskor och plötsligt stämmer matematiken: 1 gallon = 6 flaskor. Ovanstående uträkning är också anledningen till att flaskor än i dag buteljeras om 6 eller 12 flaskor i en låda.
Man utgick med andra efter den tidens standardfat, det vill säga Bordeauxfaten à 225 liter. Det finns såklart mängder av fatstorlekar och flaskformer runt om i vinvärlden – standardmåttet på en flaska är dock detsamma!
Minnesramsa för flaskstorlekarna
För att lättare komma ihåg ordningen på de större flaskstorlekarna kan du använda ramsan: ”Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge”, där varje ord representerar:
Man – Magnum
Jagar – Jeroboam
Rätt – Rehoboam
Mycket – Methusalem
Sill – Salmanazar
Bortom – Balthazar
Norge – Nebukadnessar
Påverkar flaskstorleken vinets lagring?
Ja, flaskstorleken kan påverka hur vinet mognar över tid. Större flaskor, som magnum och uppåt, har en mindre andel syre i förhållande till vinvolymen, vilket innebär att vinet åldras långsammare och kan utveckla mer komplexa smaker över tid. Därför föredras större flaskor ofta för lagring av kvalitetsviner

Udda storlekar
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
När firas champagnedagen? Tredje eller fjärde fredagen i oktober?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs merTryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merAligoté – den underskattade vita druvan från Bourgogne
Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Läs mer