Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
David & Nadia Wines. Swartland, Sydafrika
David & Nadias hemsidaEtt av Swartlands mest spännande namn
En kärlekshistoria som uppstod mellan David och Nadia Sadie – som möttes på universitetet i Stellenbosch – ger idag, nästan 20 år senare, ett eko i vinvärlden som en av Sydafrikas häftigaste vinupplevelser.Historia
David och Nadia Sadie hade båda sökt sig till Stennebosch University i slutet av 00-talet – David för att studera vitikultur och oenologi och Nadia för att fokusera på soil science och vitikultur. År 2009 ringde bröllopsklockorna och 2010 gjorde de sitt första vin ihop. De första åren hade de andra anställningar och gjorde sina viner på fritiden, men framgångarna kom tidigt vilket ledde till att David sa upp sig 2013, tätt följt av Nadia år 2016 för att helhjärtat satsa på de egna vinerna som fått namnet ”David & Nadia Wines”. Att de hamnade i just Swartland var ingen slump – David är född och uppvuxen här – och idag bor de på gården Paardebosch tillsammans med sönerna Wilhelm och Malan och hunden Tarzan.
Under de första åren kallades vinerna bara ”David” – enligt dem båda eftersom Nadia inte ville ha sitt namn på etiketten. Sedan 2016 syns emellertid båda makarnas namn på de vackert designade etiketterna. De har aktivt valt att inte använda efternamnet ”Sadie” för att inte förväxlas med ett annat av regionens stora vinmakarnamn (där heller inga släktskap finns). Ungefär i denna veva uppmärksammades de stort av såväl Tim Atkins och Jancis Robinson som beskriv deras viner som ”banbrytande” och i samma veva fick deras cheninbaserade blend Aristargos 98 poäng av Decanter Magazine om det första sydafrikanska vinet någonsin. Efter det har allt rullat på i en rasande fart, och idag räknas det gifta paret som en av Sydafrikas starkaste krafter att räkna med.
Tim Atkins MW räknar David & Nadia Wines som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2024 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av David och Nadias viner. David är också invald i Cape Winemakers Guild.
Vingårdar
”Wine is all about natural balance, purity and freshness. We believe that these qualities can only be rightfully expressed when the soil and vineyards are respected.” orden är David och Nadias och refererar till deras sätt att se på vinmakning och vinodling. Målet är att uppnå en naturlig balans mellan renhet och fräschör eftersom David och Nadia anser att det endast är via dessa kvaliteter som ett vin tillfullo kan uttrycka sin växtplats. De fokuserar på olika jordmåner och terränger där merparten av rankorna är torrfarmade och ekologiskt odlade bushvines. De är anslutna till organisationen ”Swartland Independent Producers”.
År 2014 flyttade de in på gården Paardebosch som de har ett långtidskontrakt på. Gården ligger i bergskedjan Paardeberg och består av mestadels granit och kiseljordar. Ungefär hälften av druvorna kommer från Paardebosch’s egna vingårdar medan resten av druvorna kommer från farmer runt om i Swartland där ägarna har samma filosofi som David & Nadia. Tillsammans har de två olika serier:
1. David & Nadia range – viner från hela Swartland som representerar dess olika jordmåner, vingårdar och människor. I serien ingår: Chenin blanc, Aristargos, Grenache och Elpidios
2. Single vineyards-range – i serien ingår ett antal utsökta single vineyard chenin blancs; Plat’bos, Rondevlei, Skaliekop och Hoë-Steen. Flera av vinerna har certifikaten Certified Heritage Vineyards (CHV) är en del av Old Vine Project (OVP).
Vinifikation
I källaren råder ”minimal intervention approach” vilket innebär att skapa förutsättningar för en så naturlig vinmakning som möjligt. Enbart sparsamt med sulfiter används och ekfaten är främst stora och gamla. På gården finns även betong-ägg. All jäsning sker spontant.