Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Domaine d’Eugenie. Frankrike., Bourgogne, Vosne-Romanée
Domaine d’Eugenies hemsidaCôte de Nuits-adel med med fantastiska vingårdslägen
Ett stenkast från Romanée-Conti och La Tâche ligger Domaine d’Eugenie – en av Bourgognes mest spännande egendomar. För även om just Domaine d’Eugenie grundades så sent som 2006 har ägorna en lång och hyllad historia under namnet Domaine René Engel. Med största fokus på terroir och respekt för naturen och med siktet ställt på den allra högsta kvalitet man kan frammana finner du här något av det absolut största du kan uppleva i vinväg.Historia
Historien bakom Domaine d’Eugénie startade när familjen Pinault och Artemis Domaines köpte legendariska Domaine René Engel i juli 2006 efter Philippe Engels död. Namnet Domaine d’Eugénie är en hyllning till François Pinaults mormor. Vineriet ligger beläget i Vosne-Romanée, i hjärtat av Côte de Nuits, en by som anses vara en av kronjuvelerna för Bourgognes röda viner och vars Grand Cru-lägen kan matchas av få andra appellationer. Sedan 2009 ligger Domaine d’Eugénie på Rue de la Goillotte, mitt Vosne-Romanée, i den gamla byggnaden ”Clos Frantin”. Clos Frantin har dessutom en 0.5 hektar stor vingårdsparcell som planterades 1789 efter den franska revolutionen och som vårdades av familjen Engel. Sedan 2011 kallas den numera “Clos d’Eugénie”
Teamet leds av Frédéric Engerer (som även ansvarar för Château Latour, Château Grillet, Eisele Vineyard och Clos du Tart som är en nära vän till François Pinault) med technical director Jaeok Chu Cramette som sin högra hand som alltid är på plats på egendomen. Jaeok Chu Cramette tog över tyglarna efter Michel Mallard i december 2024 som hon haft som sin mentor sedan 2009. Målet är en ständig jakt på att flytta fram positionerna för hur man kan framhäva Bourgognes terroir.
Kort om Domaine René Engel: René var en närmast mytisk vinmakare som arbetade som oenology-lärare vid Dijons universitet och kom att fungera som mentor till andra världskända Bourgognevinmakare som Henry Jayer, som i sin tur kom att kallas ”påven av vinmakare”. Domaine René Engel grundades år 1919 och förutom vinmakande och rollen som universitetsprofessor var René även en flitig skribent och grundare av Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Under många år flög egendomen under radarn som relativt okänd men idag är gårdens viner rankade som några av världens bästa av världens vinkännare som inte kan sluta sjunga dess lov. Efter Renés död tog sonen Pierre över men han dog tidigt, redan 1981 och följdes av sin tur av sin son Philippe som vid denna tid enbart var 26 år gammal. Philippe ansågs vara en av Bourgognes starkaste karaktärer – en sann bon viveur – som även han tragiskt nog slutade sina dagar i förtid när han gick bort endast 49 år gammal år 2005.
Vingårdar
Totalt har man 8,3 hektar som är fördelat på 11 appellationer för röda viner och 4 appellationer i Merusault och Chassagne-Montrachet för vita viner (där de sistnämnda tillkom 2012). 2023 adderades 3 nya parceller; Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cazetiers, Bonnes-Mares Grand Cru och Chambertin Grand Cru. Dessa vingårdar kommer från Bouchard Père & Fils (som anslöt till Artémis Domaines 2022). I samband med förvärvet beslutade man att Bouchards hjärta och fokus skall ligga i gårdens historiska vingårdar Côte de Beaune och då föll det naturligt att Côte de Nuits-vingårdarna från och med nu skall vårdas av Domaine d’Eugénie. Dessa kommer att släppas på marknaden först om några år.
Vingårdarna binds upp enligt single Guyot-metoden, med undantag för egendomens riktigt gamla Echezeaux-rankor där man använder sig av Cordon de Royat. 2009 inleddes steg för ekologisk certifiering, och man var fullt ut ECOCERT-certifierade från och med skörden 2020 med målet att även arbeta helt biodynamiskt. Man använder sig inte av några kemiska bekämpningsmedel och endast ekologiska gödningsmedel är tillåtna i vingårdarna som också plogas för att skapa en levande jord.
Vinifikation
År 2009 inleddes stora renoveringar av Clos Frantin för att skapa ett uppgraderat vineri redo att flyttas in i. Vineriet är utrustat med temperaturkontrollerade jäskar i trä i olika kapacitet, vilket möjliggör en rigorös noggrannhet och möjligheten att kunna jäsa samtliga parceller separat. För Domaine d’Eugénie är detta av yttersta vikt för att därmed till fullo kunna spegla de olika växtplatsernas särart, diversitet och komplexitet. Vinerna genomgår kallmaceration i 7-10 dagar innan alokoholjäsningen startar. Under den inledande jäsningsperioden avvänder man sig av försiktig pigeage för att pressa ner skalkappan. Mängden hela klasar varierar utifrån årgångens förutsättningar. Proportionen av nya fat är: 40% för village-vinerna, 50% för premier cru-vinerna och 70% för gårdens grand cruer. Village-vinerna ligger på fat i 12 månader, medan premier- och grand cruerna fatlagras i 15 månader. Knappt 22.000 flaskor produceras årligen.